Laurent-Perrier Grand Siècle No 24 har en komplex och intensiv doft av äpple, citrus, honung, nötter, mandel och nybakat bröd. Rund, generös smak med komplexa inslag av vanilj, nötter, bröd och mogen frukt. Ypperlig balans mellan komplexitet, elegans och kraft. Ett stort vin!
Som aperitif eller till fisk, skaldjur, fågel eller lättare kötträtter. Varför inte brödpanerade sjötungsfiléer med smörstekta kantareller och grillad citron.
God att dricka nu men kan lagras upp till 20 år.
Konceptet bakom Grand Siècle är att skapa den perfekta årgången. Även mycket goda år finns det alltid någon komponent i vinet som man önskar det fanns lite mer eller mindre av. Genom att blanda tre högklassiga årgångar som kompletterar varandra är ambitionen att skapa "det perfekta året"
Grand Siècle No 24 är en blandning mellan de tre årgångarna 2007, 2006 och 2004.
Grand Siècle No 24 är tillverkat genom en blandning av Chardonnay och Pinot Noir. Druvorna i Grand Siècle är plockade från 11 av Champagnes allra finaste Grand Cru vingårdar, för Pinot Noir bland annat; Ambonnay, Bouzy och Mailly och för Chardonnay bland annat; Avize, Cramant och Le Mesnil-sur-Oger. Endast druvor från de allra finaste lägena i vingårdarna har valts ut för att tillverka denna champagne som har tagits fram med vin från tre toppårgångar. Efter en noggrann selektering av druvorna vinifieras vinet enligt champagnemetoden. Vinet ligger därefter minst 10 år på sin jästfällning innan degorgering. Dosagen är 7 gram socker per liter.
Grand Siecle skapades 1959 och var världens första multivintage cuvée. Den innehåller alltid 3 olika årgångar som var och en bidrar för att skapa en champagne i världsklass.Vinets namn är en hyllning till le Grand Siècle (det stora århundradet), det vill säga 1600-talet under Louis XIV:s regeringstid, när Frankrike hade sin mest lysande era. Den majestätiska formen på flaskan har hämtat inspiration från de första handblåsta flaskorna som tillverkades under det århundrandet. Flaskans eleganta långa smala hals ger ifrån sig ett melodiöst kluckande vid servering som är unikt för den här typen av flaska.
Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla vinföretaget som producerade 80 000 flaskor på egen hand men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de mest ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen. I dag är volymen drygt 7,5 miljoner och i källaren ligger 45 miljoner flaskor på lagring.
Flera av de produkterna han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé, att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär hade tidigare inte gjorts. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.
18 poäng (19 potentiellt om tre år) Stor och generös doft av äpple, citrus, hasselnötter nybakat bröd och mogen gul frukt. Underbar mousse igen med små fina distinkta bubblor. Mycket elegant med torr fin smak, balanserad syra (lägre än i 2008). En finessrik komplex, lager på lager smak. Först alla frukter med elegans men också en svagt rökig ton och när glaset stått en halvtimme dyker finaste tonen av mocca upp. I sanning ett stort vin! Skulle trivas bra med ljus fågel, gårdskyckling eller vad sägs om vaktel i champagnesås.
94 poäng (+) Ung bouquet med fräsch frukt, citrus och mineraler. Smaken är ung, fräsch och fruktig med klingande ren frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av grapefrukt, pomelo, lime, våt sten, krita, citrusskal och mineraler. En elegant och harmonisk champagne med torr, elegant frukt, bra struktur och ung, elegant eftersmak. En cuvée på de tre årgångarna 2007, 2006 och 2004