2 nya ambitiösa viner på hyllan.

Vi har valt ut två nya ambitiösa och välgjorda viner som kommer att pryda Systembolagets hyllor med start den 1 december. Båda vinerna har personlighet och speglar väl sitt ursprung som är Patagonien och Sydöstra Sicilien.

Planeta Controdanza och Saurus Select Pinot Noir.

Välbalanserad pinot döpt efter dinosaurie

Patagonien ligger i den södra delen av Argentina och här finner vi ett klimat med kalla nätter och långa sommardagar som gör att pinot noir får god tid på sig att skapa god smak och aromämnen. I Saurus Select lever druvans intensiva fruktighet och fräschör i fin symbios med krydda och sandelträ från lagringen i ekfat.

53 kilometer nordväst om Patagoniens största stad Neuquén finner vi vinhuset Familia Schroeder de Maria y Adelina. Det hela börjar med Hermann Heinz Theodor Schroeder som 1927 emigrerade från Tyskland till Patagonien i Argentina. År 2001 startade hans son Hermann det som idag är familjens vinegendom. När bygget av vineriet skulle påbörjas fann man 75 miljoner år gamla dinosaurieskelett. Efter ett par års studier kom man fram till att det var en helt ny art av dinosaurie som fick namnet Panamericansaurus Schroederi efter familjen Schroeder. Benen finns för beskådning i en utställning på vineriet.

Saurus Pinot Noir

149,00 kr


Fruktig, aromatisk och något parfymerad doft med inslag av röda vinbär, hallon, jordgubbar, rosor, viol, svamp, vanilj, kakao och mineral. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och en fint balanserad fruktighet. Vinet är ofiltrerat. 100% pinot noir.

Två druvor bjuder upp till siciliansk dans

Planeta är ett av Siciliens mest kända vinhus med sex olika vinerier spridda runt den vackra ön. Nu beger vi oss till Noto som ligger vid öns sydöstra spets. I Controdanza finner vi en blandning av den inhemska druvan nero d'avola (85%) och merlot (15%) som lagras under 12 månader i fat, där eken kommer från den franska skogen Allier. Det är inte så vanligt att blanda dessa två druvsorter. Men här är det ingen tvekan om att de sammanflätade utför en harmonisk och taktfast dans genom hela gomseglet. Det svenska ordet för controdanza är kontradans, som är en gruppdans där man ställer upp sig i rader mot varandra och utför dansstegen parvis.

När Controdanza Planeta 2022 bjuder upp till dans kan man med fördel invitera läckra anrättningar med lamm-, eller nötkött. Varför inte grillade, örtdoftande lammkotletter med stekta trattkantareller och rödvinsås smaksatt med en liten skvätt högklassig Balsamico? Till det en parmesangratinerad potatisbakelse.

Planeta Controdanza

161,00 kr


Vinet har toner av mullbär och plommon, följt av subtila inslag av lagerblad, rökelse och balsamico. Vinet är smakrikt med en harmonisk syra och mjuka tanniner. Vinet är välbalanserat och har ett njutbart avslut.

Bägge vinerna lanseras i Systembolagets fasta sortiment den 1 december 2023.