4 röda favoriter bland veckans vinnyheter.

Det lanseras en rad nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment den 23 augusti. Vi har valt ut fyra välgjorda och stilsäkra viner.

Nya röda viner vecka 34, 2024.

Vi börjar med ett kärt återseende från Saint Estèphe. Château Lilian Ladouys av årgång 2021 har en härligt nyanserad och fruktig doft med tydlig, rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörk choklad, ceder, plommon, tobak och vanilj. Smaken är nyanserad och fruktig med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, plommon, ceder, mörka körsbär, peppar och kaffe.

Det vackra slottet Château Lilian Ladouys är beläget i Saint Estèphe på vänstra stranden, Rive Gauche i Bordeaux. Egendomen La Douys omnämns redan på 1500-talet och slottet med egendomen klassades som Cru Bourgeois Supérieur på 1800-talet.

I första utgåvan av vinguiden Féret 1850 rankades Lilian Ladouys som det bästa vinet i Saint Estèphe. I början av 1900 talet var egendomen på sin topp och bestod av cirka 60 hektar, men under mellankrigsåren började egendomen att styckas upp och säljas av bit för bit, för att i princip helt försvinna.

I mitten av 1980 talet övergick slottet i familjen Thiéblots ägo som gjorde stora ansträngningar för att återskapa vingårdarna. Slottet fick då tillägget Lilian i namnet efter Christian Thiéblots hustru. Man lyckades genom sitt arbete att återupprätta slottets anseende med den framgångsrika årgången 1990.

Sedan 2008 är det familjen Lorenzetti som tagit över och fortsatt arbetet med att höja kvaliteten. Ett resultat av deras ansträngningar kom den 20 februari 2020, när Château Lilian Ladouys klassades som Cru Bourgeois Exceptionnel!

Idag omfattar egendomen 48 hektar, fördelade på 90 jordlotter jämt spridda över appellationen Saint Estèphe. Några av vingårdarna ligger bara ett stenkast från storheter som Cos d’Estournel och Lafite Rothschild.

Château Lilian Ladouys

299,00 kr


Nyanserad, fruktig doft med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörk choklad, ceder, plommon, tobak och vanilj. Smaken är nyanserad och fruktig med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, plommon, ceder, mörka körsbär, peppar och kaffe.

Älskvärd Beaujolais med stil och elegans

Saint-Amour är en av tio byar i Beaujolais som utmärkt sig för viner av extra hög kvalitet och fått rätt till egna appellationer, så kallade Beaujolais Crus. Saint-Amour är den nordligaste av dessa och fick sin appellation år 1946.

När man provar Christophe Coquard Les Coeurs de l'Amour blir både namnet på byn och vinets namn (kärlekens hjärtan) mer än logiskt. Detta är utan tvekan ett vin att bli förälskad i. I glaset ett flörtigt och nyanserat rödbärigt vin som bjuder på toner av skogshallon, körsbär, stenig mineralitet, ett örtigt stråk samt florala toppnoter.

Maison Coquard i Beaujolais grundades i sin nuvarande form av Christophe Coquard år 2005, men familjen har rötter i vinodling i regionen sedan många generationer före det. Det gamla familjehuset ligger i den lilla byn Theizé i centrala Beaujolais, och här har firman till dags dato fortfarande sitt säte. Christophe lärde sig hantverket kring både vinodling och vinmakning av sin farfar, som han sedan ung ålder spenderat mycket tid tillsammans med både i vingårdarna och i källaren. Christophe valde dock att vidga sina vyer och tillbringade ett flertal år utomlands med att jobba för bland andra Hamilton Russell i Sydafrika, J. Lohr i USA och Villa Maria på Nya Zeeland.

En del av produktionen görs på druvor som köps från kontrakterade odlare, men Maison Coquard väljer att kalla sig själva för en hantverks-négociant då de gör ett lika strikt urval bland egenodlade såväl som köpta druvor. I dagsläget är produktionen uppdelad i ett antal serier, givetvis med huvudsakligt fokus på Beaujolais. Maison Coquard är en av de få firmor som buteljerar vin från samtliga av de tio Cru-kommunerna.

Christophe Coquard Les Coeurs de l'Amour

199,00 kr


Skogshallon, körsbär, mineral och örter samsas i detta vin av druvan gamay. Druvorna jästes på ståltankar som hela klasar med partiell kolsyrejäsning. Resultatet är ett vin som passar ypperligt till fågel och vilt.

Grenache-baserad amerikanare med fina nyanser

Här bjuds ett riktigt härligt vin från Sonoma County i Kalifornien, Vingårdarna som används till detta vin ligger i områden som är svala på grund av närheten till Stilla havet. Kalla havsvindar och dimbankar som kommer in under natten sänker temperaturen i vingårdarna, och druvorna får därigenom en längre mognadscykel och gott om tid att bilda goda smak och aromämnen.

I glaset ett nyanserat och kryddigt vin med smak av skogshallon, björnbär och blodapelsin samt toner av sandelträ, nougat och torkade örter. En synnerligen lyckad Rhôneblandning som ger mersmak.

Vinet är komponerat av 86 procent grenache, 10 procent counoise (mörk, ganska ovanlig druva som huvudsakligen odlas i Rhônedalen) och fyra procent syrah och jäses med 100 % hela klasar utan tillsatt jäst. Låg extraktion och ingen klarning eller filtrering. Därefter lagras varje vingårdslott separat i 14 månader i en mix av 500–600 liters ekfat från Stockinger (österrikisk tunnbindare) innan den slutgiltiga blandningsprocessen.

Newfound Wines grundades 2016 av det äkta paret Matt Naumann och Audra Chapman då de köpte en vingård i Sierra Foothills. Idag förfogar de över 16 hektar vingårdar och köper även in druvor från odlare som delar deras synsätt.

Newfound Gravels California Red

399,00 kr


Ett nyanserat och kryddigt vin med smak av skogshallon, björnbär och blodapelsin samt toner av sandelträ, nougat och torkade örter. Perfekt till vegetariska rätter eller ätter med nöt- eller lammkött.

Bra pinot noir från Sandhi Wines

Det har under året lanserats en rad viner från Sandhi Wines som har sitt säte i Santa Rita Hills i Santa Barbara County, Kalifornien. När man provat deras viner förstår man varför de är så populära. Här har vi en elegant, nyanserad och kryddig doft med inslag av körsbär, skogshallon, plommon, lakrits och salvia. Nyanserad, kryddig och strukturerad smak med inslag av fat, mogna röda körsbär, plommon och skogshallon och en fin mineralton. Lång, elegant eftersmak.

Sandhi Wines grundades 2010 av Sashi Moorman och Rajat Parr och de har skördat stora framgångar. Finess, balans och elegans är ledord för deras kaliforniska viner med inspiration från de stora förebilderna i Bourgogne.

Sandhi är ett ord från sanskrit som betyder samarbete. Det syftar både på samarbetet egendomen har med de odlare som levererar en del av druvorna och det succéartade samspelet mellan vinmakaren Sashi Moorman och sommelieren Rajat Parr. Moorman med sin passion för perfekta vingårdslägen och Parr med sin gedigna bakgrund som sommelier och en provningserfarenhet som rymmer all världens viner.

Vinet jäser med den naturliga jästen i öppna jäskar av betong. Cirka 20 procent av druvorna jäste som hela klasar. Efter avslutad jäsning lagrades vinet i neutrala ekfat under 9 månader.

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir

499,00 kr


Doft med inslag av körsbär, skogshallon, plommon, lakrits och salvia. Nyanserad, kryddig och strukturerad smak med inslag av fat, mogna röda körsbär, plommon och skogshallon och en fin mineralton. Lång, elegant eftersmak.