Kaliforniska Walter Hansel imponerar med 2 tillfälliga viner.

Det lanseras en rad nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment den 31 januari och vi har valt ut två riktiga godbitar från familjeegendomen Walter Hansel Estate som är belägen i Russian River Valley i Kalifornien.

Walter Hansel Estate Chardonnay och Pinot Noir, nytt i tillfälligt sortiment vecka 5 2025.

Walter Hansel älskade Bourgogne och 1978 planterade han 250 plantor pinot noir och chardonnay med avsikt att göra världens bästa vin. Numera driver sonen Steve vineriet med samma vision som sin far. Nu har man med de olika vingårdarna drygt 32 hektar, där det finns sju olika kloner av chardonnay och sex olika kloner av pinot noir.

Lågt skördeuttag är grundregeln –högst ett ton per hektar. Skörden är manuell och man bokstavligen plockar druvor i nio (!) skördeomgångar. Ny omsorgsfull selektering äger rum i vineriet. Man använder bara den naturliga jästen som finns på druvorna och lagringsfaten väljs speciellt för varje årgång. De producerar fem olika chardonnayviner och sex olika pinot noir-viner.

Ofiltrerad chardonnay till fisken

Druvorna till Walter Hansel Estate Chardonnay 2022 kommer från flera olika vingårdslägen runt om i Russian River Valley och skördades i mitten av september fram till oktober. De pressades i hela klasar och musten fick sedan jäsa i ekfat, där jästfällningen rördes om regelbundet. Vinet har lagrats i ett år på gamla franska ekfat. Vinet genomgår en lätt klarning men ingen filtrering. Vinet är som en dröm till en smörstekt lubbfilé med stekt ostronskivling, vitvinssås och pressad mandelpotatis.

Walter Hansel Estate Chardonnay

359,00 kr


Stor och intensiv doft av citrus, äpplen, aprikos, clementin, hasselnötter, mynta och fat. Vinet är smakrikt men med en välbalanserad bra struktur.

Pinot noir som legat på ekfat

Även för Walter Hansel Estate Pinot Noir 2022 kommer druvorna från flera olika vingårdslägen runt om i Russian River Valley. De avstjälkades innan de pressades och musten fick sedan jäsa i öppna kärl i 15-17 dagar. Druvorna trycks ned i musten två gånger dagligen. Malolaktisk jäsning sker i ekfat där de sedan lagras under 12 månader. Ekfaten var franska varav 25 procent var nya fat och resterande fat var 1 år gamla. Varför inte duka upp med en rosastekt ankfilé med rödvinssås, smörstekt och vitvinsbräserad fänkål som är kryddad med sumak samt ostfyllda potatiskroketter.

Walter Hansel Estate Pinot Noir

529,00 kr


Elegant fruktig doft med inslag av röda bär, granatäpple, torkade örter, vitpeppar, kryddor och blodapelsin. Smaken är fruktig och mjuk med viss kryddighet.