Somrig bukett av nya viner i veckans släpp.

Vad det gäller nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment den 7 juni har vi valt ut hela nio spännande viner. En färgglad bukett av både vita, rosé, röda och mousserande viner.

Nya viner i tillfälligt sortiment 7 juni 2024.

De är inte så många år sedan druvan viognier nästan bara förekom i norra Rhônedalen. Men de senaste åren har det blivit en riktigt kultdruva som spridit sig till många delar av världen.

Amerikanskan Samantha O’Keefe, som hittade hem i sydafrikanska Greyton och därmed lade grundstenen för en ny vinregion, ligger bakom det härligt komplexa vinet Age of Grace Viognier.

Samantha O'Keefe lämnade Kalifornien tillsammans med sin familj för att prova vingarna i den sydafrikanska vinbranschen 2003. På en gård i avlägsna Greyton anlade hon de första vingårdarna i regionen och byggde det vineri som blev grunden till Lismore. Att Greyton nu blivit ett ward, en sydafrikansk geografisk indikation, är helt och hållet Samanthas förtjänst, då hon till dags dato är den enda vinproducenten i regionen.

Druvorna till Age of Grace Viognier kommer från ett svalt läge på hög höjd i Cape South Coast. Druvmusten jäser till vin i en blandning av neutrala franska ekfat om 225 liter och ett betongägg om 600 liter. Därefter malolaktiskt jäsning och tio månaders fortsatt lagring i jäskärlen.

Lismore Age of Grace Viognier

249,00 kr


I glaset ett nyanserat och fruktdrivet vin med bra fräschör och lätt vaxig textur och smak av aprikos, honung, apelsinblom, vitpeppar och citrus.

Urläckert rosévin från Etnas sluttningar

DeAetna Rosato är gjort på de inhemska druvorna nerello mascalese till 90 procent, och nerello cappuccio till tio procent, och har lagrats på ståltank innan buteljering.

Familjeföretaget Terra Costantino grundades år 1978 och drivs av Dino Costantino och sonen Fabio. På deras 10 hektar stora vingård Contrado Blandano odlar de endast lokala druvsorter från Etna.

Egendomen blev ekologiskt certifierad år 2002 och är helt byggt av ekologiskt material. Familjen odlar endast sicilianska druvsorter och använder ekfat sparsamt för att låta den unika växtplatsen tydligt framträda i vinerna.

DeAetna Rosato

179,00 kr


I detta eleganta rosévin från Sicilien finns inslag av aprikos, mogna persikor, citrustoner och apelsinblom. Friskt med både smultron och örter i avslutet. Druvor: Nerello mascalese 90 procent och nerello cappuccio 10 procent.

Svalodlad och elegant pinot noir rosé från Chile

Viña Leyda var pionjär när man 1998 planterade vinstockar i Leydadalen. De låg även bakom att området 2002 fick sin ursprungsbeteckning, DO Valle de Leyda. Viña Leyda såg stor potential i området och investerade bland annat i en åtta kilometer lång pipeline från floden Maipo. Egendomen består idag av 164 hektar vinodlingar och klimatet påverkas mycket av närheten till Stilla Havet. På Viña Leydas logo och på etiketterna finns en bild på den vackra och välkända blå tågstationen i Leyda som dessvärre brann ner 1983.

Nu kommer det fräscha och fruktiga rosévinet baserat på druvan pinot noir: Leyda Reserva Rosé Pinot Noir.

Leyda Rosé Pinot Noir

129,00 kr


Detta vin är tillverkat av 100% Pinot Noir-druvor och kännetecknas av en blandning av aromer från röda frukter, citrus och örter. Det har en frisk syra och en krämig textur som ger vikt i munnen och en lång avslutning. På gommen är det fast och elegant med en utmärkande krämig textur.

Sprudlande Lambrusco di Sorbara

Medici Ermete är ett av de absoluta toppnamnen då det kommer till produktion av högklassig lambrusco. Familjen Medici har funnits i Emilia-Romagna sedan 1890 och har hela tiden haft som målsättning att göra viner som reflekterar både terroir och tradition. Trots sin långa historia fortsätter firman att nyfiket prova sig fram i jakten på den bästa lambruscon. I portföljen finns förutom klassisk lambrusco gjord med charmatmetoden också pét nat och vin gjort på den klassiska metoden för mousserande vin, metodo classico.

Carezza görs av den tunnskaliga druvan lambrusco di sorbara och har vilat på sin jästfällning i 15 månader. Efter degorgering tillsattes en dosage om sex gram per liter. Resultatet är ett friskt och elegant mousserande, hallonrosa vin med smak av jordgubbar och röda körsbär, toner av brioche, mandel och blodapelsin.

Carezza Lambrusco di Sorbara Metodo Classico

189,00 kr


I glaset ett friskt och elegant mousserande hallonrosa vin med smak av jordgubbar och röda körsbär, toner av brioche, mandel och blodapelsin. Perfekt som aperitivo.

Klunkvänligt gamayvin från Punt Road

Punt Roads signum är personliga och klunkvänliga viner med tydlig adress och i Sverige är de främst kända för sin trotjänare Punt Road Pinot Noir. Vi är glada att ytterligare bredda bilden av vad Yarra Valley har att erbjuda genom lanseringen av Punt Road Gamay 2023 i tillfälligt sortiment.

2023 är en sval årgång från Yarra Valley. Den långsamma mognaden gav goda förutsättningar för druvorna att utveckla komplexa aromer, eleganta, finmejslade tanninerna och en snygg fräschör. 30 procent av vinet jästes i hela klasar och lagrades därefter sju månader i äldre neutrala fat om 450 liter.

Punt Road Gamay

199,00 kr


Ett fruktdrivet, fokuserat och friskt rödvin med välpolerade, mjuka tanniner och smak av mörka körsbär, granatäpple och jordgubbar samt inslag av torkade kryddor som nejlika och svartpeppar.

En pinot noir som fångar essensen av Marlborough

Dog Point Vineyards grundades år 2002 av Cloudy Bay-legendarerna Ivan Sutherland and James Healy. Med sina 260 hektar är de en av de största familjeägda ekologiska vingårdarna på Nya Zeeland. Endast 100 hektar går dock till de egna vinerna. Vinmakningen präglas av en low-intervention, hands-off-filosofi och den personliga, kompromisslösa, stilen hyllas år efter år av internationella kritiker som Robert Parker och Jancis Robinson.

Årgång 2021 bjöd på optimala förhållanden, vilket resulterade i en elegant och uttrycksfull pinot noir. Jäsningen skedde i ståltank med avslutande lagring på franska ekfat i cirka 18 månader.

Dog Point Pinot Noir

379,00 kr


Vinet är ungt, nyanserat och domineras av florala toner som rosor och violer parat med exotiska kryddor, svart te, jord, saltig mineral och krossade färska röda bär. Smaken är lång med en fräsch syra och lätt pudriga tanniner som ger vinet ett härligt grepp.

Italiensk nobless på tillfälliga hyllan

Vergine Savery tog över den idag 182 hektar stora egendomen Avigonesi 2009. Egendomen har anor från 1300-talet och hade etablerats som ett av de absolut viktigaste namnen för Vino Nobile di Montepulciano av bröderna Falvo under renässansen för den italienska vinindustrin på 1970-talet.

Vineriet och vingårdarna var redan upprustade och Vergine hade redan från övertagandet en klar vision om att göra klassiskt, terroirdrivet vin med traditionella metoder för en modern konsument. För att få druvor av högsta kvalitet inledde hon konvertering till biodynamisk odling. Idag är Avigonesi certifierade av Biodyvin och B-corp utöver att vara ekologiskt certifierade.

Vinet görs av sangiovese från utvalda vingårdar mellan 270 och 375 meter över havet. Druvorna avstjälkades och krossades varsamt innan de olika vingårdslägena jästes separat i rostfria ståltankar utan tillsatt jäst. Därefter lagrades vinet 18 månader i en blandning av slavonska ekfat, barriques och tonneaux.

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano

299,00 kr


Ett elegant och friskt ursprungstypiskt vin som bjuder på smak av syrliga körsbär, röda plommon, kryddor och fint inlindade ekfatstoner. Sammetslena tanniner i ett långt avslut.

En synnerligen läcker kreation från Pomerol

Château La Création är beläget i sydöstra delen av Pomerol inte långt ifrån Château Petrus och Château Le Pin.

Château la Création ägs och drivs av familjen De Gaye sedan 2012. Sedan dess har omfattande restaureringsarbeten gjorts i vingården. Man har successivt utökat andelen cabernet franc i vingården till dagens 61 procent, vilket är ovanligt för Pomerol.

Vingården omfattar 5,5 hektar och jordmånen består grusjordar med stråk av lera ovanpå ”Crasse de Fer”, den för Pomerol så typiska järnrika leran

Druvsammansättningen i vinet Château La Création 2018 består av 49 procent merlot, 43procent cabernet franc och 8 procent cabernet sauvignon. Druvorna skördades för hand under perfekta förhållanden mellan den 21 och 24 september 2018. Vinet har lagrats 18 månader i franska 225-liters ekfat varav två tredjedelar nya ekfat.

Château La Création Pomerol

399,00 kr


Ett komplext och balanserat vin med smak av svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, samt rostad fatkaraktär och inslag av kryddor och en stenig mineralitet.

Storartad Barolo från Damilano

Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomos barnbarn, Guido, Mario och Paolo, firman som ligger cirka 1,5 kilometer utanför orten Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 hektar vinodlingar.

Barolo Lecinquevigne är en komplex och nyanserad blandning från olika vingårdar och kommuner. Druvorna kommer från fem olika kommuner; Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra och Novello. Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar för att sedan lagras i stora ekståndare under 12 månader, sedan följer flasklagring i 12 månader innan vinet lanseras.

Genom att druvorna kommer från olika delar av Barolo med olika förutsättningar vad det gäller jordmån och mikroklimat får man en mycket härlig nyansrikedom i vinerna.

Damilano Barolo Lecinquevigne

399,00 kr


Vinet har en djup och nyanserad doft med inslag av körsbär, torkade tranbär, rosenblad, ceder, kanel och piptobak och höstlöv. Smaken är rik med stadiga tanniner. I den långa och intensiva eftersmaken finner man både körsbär, rosenblad, viol, svart te samt ett stråk av nötter och nougat.