Nya viner från hyllad vitvinsproducent i Rioja.

Nu lanseras två riktigt spännande viner från spanska producenten Bodegas Nivarius, som är helt specialiserade på högklassiga vita viner från Rioja.

Vitt vin från Nivarius i Rioja.

Hyllade viner i internationell press

Bodegas Nivarius producerar fyra olika vita viner som alla stadigt får höga poäng av internationella vinskribenter och tidningar. Vinernas poäng på den 100-gradiga skalan brukar ligga mellan 90 och 96 poäng. Vad det gäller de två viner som nu lanseras i Sverige har Nivarius Edicion Limitada Rioja 2018 fått 95 poäng av tidningen Decanter och 94 poäng av Tim Atkins. Nivarius Valdesabril Vinedo Singular Rioja av årgång 2019 har bland annat fått 93 poäng av Robert Parker.

Denna lansering i Systembolagets beställningssortiment den 21/11 2022 kommer att följas av en tillfällig exklusiv listning på Systembolagets hyllor under juni 2023. Bodegas Nivarius är verkligen en producent att hålla ögonen på.

Höga höjder och varsam tillverkning i Rioja

Alla viner från Bodega Nivarius kommer från vingårdar som är belägna 500–800 meter över havet i regionen Rioja Alta. De svala förutsättningarna ger en längre mognadscykel, där sålunda druvorna får mer tid att bilda goda smak och aromämnen. Förutsättningarna ger också en utmärkt syra som borgar för god lagringspotential.

Druvorna som skördas för hand i mindre tråg sorteras varsamt innan de pressas i pneumatiska pressar, där det samtidigt tillförs kväve för att skydda druvorna mot oxidering. Olika vingårdsdelar vinifieras separat och man använder främst 3500-liters lätt rostade ekfat från Normandie för att bevara de inhemska druvornas fräschör och mineralitet.

Bevarar gamla, ovanliga druvsorter

Bodegan har stor betydelse i arbetet med att bevara och utveckla gamla, traditionella och ovanliga druvsorter. Tillsammans med mycket gamla stockar av den mer kända viura odlar man även maturana blanca, garnacha blanca och tempranillo blanco.

Nivarius Edicion Limitada Rioja

199,00 kr


Nivarius Edicion Limitada Rioja är ett vitt Rioja-vin som har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av bakade och färska äpplen, lätt rostade nötter, samt ett stråk av kryddor och blommor. Smaken är torr, med bra fräschör som paras med toner av bakade äpplen, aprikos blöt, sten, nötter, blommor samt kryddor.

Nivarius Valdesabril Vinedo Singular Rioja

529,00 kr


Nivarius Valdesabril Vinedo Singular Rioja har en nyanserad doft med inslag av päron, äpple, våt kullersten och färska örter. Smaken är rik och fräsch med viss fetma i texturen och toner av äpple, päron, nektarin, mineral, kanderade frukter och färska örter.

Bodegas Nivarius i Rioja.

Nivarius


Nivarius gör fina, vita viner från Rioja, där druvorna odlats över 800 meter över havet och har friskhet och naturlig syra.

Läs mer »