10 bra köp på nyhetshyllan i april.

Det lanseras en mångfald av tillfälliga viner på Systembolaget under april månad. Bland de som dyker upp på nyhetshyllan den femte och den tolfte april har vi valt ut några riktigt bra köp.

Viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget 5 och 12 april.

Saint-Amour är en av tio byar i Beaujolais som utmärkt sig för viner av extra hög kvalitet och fått rätt till egna appellationer, så kallade Beaujolais Crus. Saint Amour är den nordligaste av dessa och fick sin appellation år 1946.

När man provar Domaine de la Pirolette Saint-Amour 2021 finner man namnet på byn i detta fall är mer än logiskt. Det är ingen tvekan om att det är ett välgjort vin och att smaklökarna upplever kärlek vid första klunken.

Domaine de la Pirolette är beläget på en kulle i Saint-Amour-Bellevue, i hjärtat av AOP Saint-Amour, Beaujolais. Egendomen grundades på 1600-talet, sedan 2013 drivs egendomen av Gregory Barbet med familj.

Domaine de la Pirolette Saint-Amour

199,00 kr


Nyanserad, bärig, något kryddig smak med inslag av skogshallon, blåbär, viol, lakrits och örter.

Kraftfull argentinare med skärpa

Argentina är mest känt för sina röda viner av druvan malbec, men här är det cabernet franc som helt får spela huvudrollen. Druvorna kommer från vingårdar belägna i den respekterade geografiska indikationen GI ”Los Chacayes” i Tunuyán, Uco Valley, Mendoza. Regionen är känd för sin generösa sol, mångfald av alluviala jordar, samt en höjd som sträcker sig från 1250 till 1450 meter över havet, vilket skapar idealiska förutsättningar.

I glaset finner vi ett fruktdrivet och välsmakande vin som passar som handen i handsken till den grillade biffen.

Andillian Cabernet Franc

149,00 kr


Ett intensivt vin med inslag av viol, mörka bär, örter och grön paprika. Vinet är mjukt och komplext med en fin tanninstruktur och ett långt angenämt avslut.

Karaktärsfull garnacha från Cebreros

Vinegendomen Rico Nuevo ligger i Cebreros i sydöstra delen av Avila, väster om Madrid nära bergen Sierra de Gredos. Egendomen grundades av Juan Andrés Martin Pérez, kallad Juanan. I fem generationer har hans familj brukat jorden i Sierra de Gredos och tillsammans med Julio Prieto är han också firmans vinmakare.

Egendomen omfattar tolv hektar fördelade över 40 olika vingårdslägen. Några av dessa är planterade innan vinlusens inträde i Europa och är upp till 120 år gamla. 85 procent av vingårdarna är odlade med garnacha.

Vereda de las Tordigas görs av garnacha som hämtas från olika lägen runt byn Burgohondo och vinstockarnas genomsnittliga ålder är 75 år. Varje vingårdsläge viniferas separat och lagras sedan i en kombination av franska ekfat om 400 liter, betongtankar och äldre amforor.

Vereda de las Tordigas Garnacha

199,00 kr


Ett fruktigt och josigt vin med smak av björnbär, röda plommon, skogshallon, färska örter och stenig mineralitet.

Smaksäkert vitt från Susana Balbo

Susana Balbo blev 1981 Argentinas första kvinnliga vinmakare. Sedan dess har hon arbetat outtröttligt med att höja både kvalitet och anseende på landets viner. Hennes engagemang har fört henne till kongressen, flertalet rundor som ordförande för Wines of Argentina och mottagandet av IWC Lifetime Achievement Award 2022, bland mycket annat. I ett land där det sociala skyddsnätet brister är hon även en stark röst för arbetares rättigheter.

Susana Balbo Signature White Blend 2023 kommer från Altamira-vingården, och på 1000 meters höjd skördas de druvor av sauvignon blanc, torrontés och semillon som ingår i vinet. Efter pressning flyttas semillon till ståltank, sauvignon blanc och torrontés till franska ekfat för jäsning. Efter jäsning får vinerna vila med sin jästfällning i två månader. Därefter skapar man den slutgiltiga blenden som får ligga på franska ekfat i fyra månader. Årgång 2023 består av 38% torrontés, 32% sauvignon blanc och 30% semillon.

Susana Balbo Signature White Blend

169,00 kr


Mycket aromatisk och något floral doft med inslag av citrus, vit persika, örter, apelsin och välintegrerad fatkaraktär. Smaken är fruktig, harmonisk och elegant med en välbalanserad fruktsyra, fin mineralitet och lång eftersmak.

Härligt rött vin från Languedoc

La Clape är ett av Frankrikes mest historiska vinområden, med rötter som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland. Planteringarna här har en anmärkningsvärd historia och jordmånen är rikligt kalkstensdominerad. La Clape ligger strax öster om staden Narbonne i Languedoc. Det är varmt och soligt, men eftersom det ligger bara en kilometer från kusten får man gynnsam svalka på natten genom vindar från Medelhavet.

Ett av de framstående namnen inom detta område är Château d'Anglès, som hämtar sitt namn från den respekterade familjen d'Anglès som en gång ägde slottet under 1700-talet. Idag är det familjen Fabre som styr över egendomen sedan 2002 och de har bevarat och förädlat dess rika arv.

Vinmakaren bakom Château d'Anglès är den legendariske Eric Fabre, vars imponerande CV inkluderar en tid som chefsvinmakare på det prestigefyllda Château Lafite i Pauillac. Hans influenser från Bordeaux präglar tydligt Château d'Anglès viner, vilka hyllas för sin elegans och har fått internationell uppmärksamhet.

Château d'Anglès Grand Vin Rouge

199,00 kr


Komplex och fruktig doft med inslag av solmogna röda och mörka bär, kryddor, ceder och mynta. Fyllig, smakrik, balanserad och elegant med silkeslena tanniner. Lång eftersmak. Vinet består av Mourvèdre 55%, Syrah 30%, Grenache 10%, Carignan 5%.

Kalifornien möter Bourgogne hos Sandhi Wines

Toppduon Sashi Moorman och Rajat Parr har skördat stora framgångar med Sandhi Wines som de grundade 2010. Finess, balans och elegans är ledord för deras kaliforniska viner med inspiration från de stora förebilderna i Bourgogne.

Sandhi är ett ord från sanskrit som betyder samarbete. Det syftar både på samarbetet egendomen har med de odlare som levererar en del av druvorna och det succéartade samspelet mellan vinmakaren Sashi Moorman och sommelieren Rajat Parr. Moorman med sin passion för perfekta vingårdslägen och Parr med sin gedigna bakgrund som sommelier och en provningserfarenhet som rymmer all världens viner.

De har sitt säte Santa Rita Hills i Santa Barbara County och nu finns det möjlighet att avnjuta två av deras viner. En pinot noir och en chardonnay.

Sandhi Sta Rita Pinot Noir

429,00 kr


Nyanserad och kryddig doft med inslag av mörka körsbär, hallon, rosor och mineral. Nyanserad, kryddig och strukturerad smak med inslag av fat, mogna röda körsbär, jordgubbar och plommon med en fin mineralton.

Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay

369,00 kr


Ungdomlig, nyanserad och elegant, fruktig doft med inslag av vita blommor, mineral, fat och citrus. Mycket frisk, fruktig smak med tydligt inslag av mineral, fat, citrus, gula äpplen, lime och rostade pinjenötter.

Trendigt rödvin från Spanien

Ett av de mest trendiga vinområdena i Spanien de senaste åren har varit Bierzo. där druvan mencia står stadigt på tronen. Här får vi ett välgjort vin från Bodegas Mengoba som ägs och drivs Grégory Pérez som härstammar från Bordeaux, där han bland annat arbetat på Château d'Estournel. Grégory har nu slagit rot i Bierzo där han gör viner som framhäver de unika lokala förutsättningarna.

Vingårdarna är koncentrerade på sluttningar om minst 600 meter över havet kring byn Espanillo. Vineriet ligger alldeles kring hörnet i byn San Juan de Carracedo. Sitt franska ursprung till trots räknas Grégory Perez som ett av de hetaste unga namnen på den spanska vinhimlen.

Mengoba Mencía de Espanillo

339,00 kr


Smakrikt och nyanserat vin med komplexa toner av viol, mörka körsbär, hallon, färska örter och rostade kryddor. Munkänslan är fyllig, med silkiga tanniner och ett långt, balanserat avslut.

Artuke – Riojaproducent att lägga på minnet

Nu får vi möjlighet att stifta bekantskap med den familjeägda egendomen Artuke. De har sitt säte i staden Bãnos de Ebro som ligger i vinområdet Rioja Alavesa. Det hela startade 1991 då Roberto de Miguel Blanc började göra viner under egen etikett i stället för att sälja druvorna från familjens vingårdar. Namnet Artuke är en kombination av Robertos barns namn Arturo och Kike. Barnen har idag tagit över verksamheten som består av 22 hektar spridda över 32 olika vingårdslägen.

I vingårdarna växer stockarna utan uppbindning som buskar och de har även börjat återuppliva gamla övergivna vingårdar som den högt belägna La Condenada (den fördömda).

Artuke är en del av producentgruppen Rioja'n Roll. Det är en sammanslutning av unga, talangfulla vinmakare som på ett hantverksmässigt sätt speglar och framhäver vingårdens förutsättningar.

Artuke Trascuevas

379,00 kr


Elegant och välbalanserat vitt vin med fatkaraktär och aromer av gula plommon, vita blommor, mogen citrus och en lätt kryddighet.

Artuke Paso las Mañas

359,00 kr


Strukturerat och elegant vin med kraft och definition med smak av mogna körsbär och mörka plommon, toner av vilda örter och en rökig mineralitet.