Vit Rioja med fokus på bortglömd druvsort.

Nivarius är en vinproducent i Rioja som fokuserar helt på vita viner. Nu lanseras ett vin som helt fokuserar på den bortglömda druvan maturana blanca.

Nivarius Finca La Nevera.

När man pratar om Riojaviner tänker man kanske i första hand på röda, mustiga viner. Men Nivarius är producenten som vill ändra på det. Med stort fokus på terroir och vingårdar på hög höjd satsar man hårt på att bli det första och enda vineriet helt dedikerat åt vita Riojaviner.

2022 gjorde Nivarius entré på den svenska marknaden med vinerna Nivarius Edicion Limitada Rioja och Nivarius Valdesabril Vinedo Singular Rioja. Den 9 juni kommer det tredje, efterlängtade vinet Finca La Nevera.

Comeback för maturana blanca

Finca La Nevera är en enskild vingård på 4,3 hektar, som ligger på en höjdmeter på 680-750 meter. Här består de första två jordlagren av sand från kolliviala bergarter och kiselsand blandat med silt. Det understa lagret utgörs av en lätt lera som hjälper till att bevara fukten.

Vinet består till 100 procent av druvan maturana blanca, som man vet fanns i Riojaregionen redan 1622 men som sedan minskat till endast 3 hektar. Nu får druvan ett uppsving igen, tack vare sin tidiga mognad och höga syra.

Det som lanseras nu är årgång 2017, som jästs på franska ekfat vid kontrollerad temperatur, och därefter fått lagras på jästfällning under 36 månader i rostfria ståltankar. Här har vinet regelbundet rörts om för att hålla oxidation borta och sulfithalten låg.

Unikt vineri för vit Rioja

I Finca La Nevera hittar du toner av stenfrukt, päron och kvitten i doften, samt en svag mineralisk ton och en hint av färska örter. Smaken är frisk och stram med en spännande munkänsla. Här finns aromer av mogen stenfrukt och en aromatisk örtighet.

Nivarius ligger i Nalda i Rioja, 17 kilometer söder om Logrono. Det är på vingårdarna ovanför vineriet, med nordliga sluttningar på 500-850 meters höjd, som Javier Palacios planerar att förverkliga sin vision att skapa det första och enda vineriet som helt och hållet tillägnas åt vita Riojaviner. Under de senaste tio åren har han med hjälp av Pedro Parra och Alberto Antonini genomfört flera undersökningar och odlar nu vinrankor på 120 hektar där man har en tydlig inriktning på terroir.

Bodegas Nivarius i Rioja.

Nivarius


Nivarius gör fina, vita viner från Rioja, där druvorna odlats över 800 meter över havet och har friskhet och naturlig syra.

Läs mer »