Nya spännande viner på Systembolaget den 1 mars.

Den 1 mars är en stor lanseringsdag för Systembolaget med en rad nyheter både i det fasta sortimentet och det tillfälliga. Vi har valt 4 köpvärda viner ur den strida strömmen.

Fyra nyheter på Systembolaget 1 mars.

Två smaksäkra sydafrikaner

Arniston Bay är ett vinmärke som produceras av den sydafrikanska vinproducenten Stellenbosch Vineyards som har anor sen 1690. Vinerna har en anknytning till havet då Arniston är en liten fiskeby belägen nära Cape Agulhas, som är den sydligaste spetsen av den afrikanska kontinenten.

Druvorna kommer från vingårdar som ligger nära havet och de svala vindarna ger fräschör till vinerna. Producenten är en viktig bidragsgivare till SANCCOB som räddar sjöfåglar och i detta fall specifikt den Sydafrikanska pingvinen.

Vinerna är båda miljöcertifierade och etiskt certifierade via Fairtrade International. Sauvignon blanc-vinet är buteljerat i en Frugal Pac, en pappersflaska som fungerar som en bag-in-box men ser ut som en flaska. Med andra ord ett mycket miljövänligt val som reducerar CO2-avtrycket vid bland annat transport med 84 procent jämfört med en sedvanlig glasflaska. Det välgjorda rosévinet kommer i en lättare glasflaska som också den har lägre klimatavtryck jämfört med en vanlig glasflaska.

Båda vinerna har en framträdande fruktighet och fräschör. I sauvignon blanc-vinet finner man en härlig palett av citrus, krusbär, svarta vinbärsblad, gröna äpplen och passionsfrukt. Det används med fördel till anrättningar med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen eller i tillbehör. Varför inte duka upp en citronrisotto med jätteräkor?

Arniston Bay Rosé har en ljust orangerosa färg och vinet är baserat på 65 procent shiraz och 35 procent verdehlo. Ett fruktigt och elegant rosévin som finner sin plats både som sällskapsdryck samt till fiskanrättningar och sallader. Servera gärna en fräsch sallad med grillad grön sparris, stekt grillost och jordgubbar.

Arniston Bay Sauvignon Blanc

97,00 kr


Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till rätter med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.

Arniston Bay Rosé Fairtrade

89,00 kr


Elegant, bärig och mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, grapefruit och granatäpple. Självklar som sällskapsdryck samt till lättare vegetariska rätter och fisk eller kyckling, gärna i sallader.

En uttrycksfull vit Rioja från Campillo

I Rioja, som är Spaniens mest kända vinområde, står de röda vinerna för 85 procent av produktion. De vita vinerna står för nio procent och återstoden är rosé och mousserande viner. Det råder dock ingen tvekan om att de vita vinerna inte får den uppmärksamhet de förtjänar.

I detta uttrycksfulla vin är det druvorna viura och chardonnay som visar upp sin fulla prakt – en mycket ovanlig blend för vit Rioja. Druvornas egenskaper samsas på bästa sätt med karaktären som kommer från jäsning i franska och amerikanska ekfat.

Det är ingen tvekan om det är ett skickligt hantverk där fruktighet och fräschör möter en fet textur och en elegant ekfatskaraktär. Användningsområdet är detsamma som för en vit Bourgogne. Det vill säga till vällagade anrättningar som med fördel grillas eller halstras. Råvaran kan både vara den fina fiskbiten eller majskycklingbröstet. Addera gärna smörstekt svamp och en gräddig sås och du får en ljuv förening som heter duga.

Campillo Blanco

129,00 kr


Ett intensivt och öppet vin med toner av söt honung, vita blommor, vanilj. Vinet är runt och elegant med en frisk syra och ett långt avslut. Passar exempelvis till fisk och skaldjur, getost och Roquefort, basilikapasta, stekta tomater eller grönsaker.

Bodegas Campillo är en mycket vacker egendom som ligger i hjärtat av Rioja Alavesa. Det hela började 1988 när Julio Faustino Martinez köpte 35 hektar i Laguardia. Han ville skapa en egendom likt ett franskt château, där byggnaden är omgiven av vingårdar. Vingårdsarealen utökades så småningom till 50 hektar.

Vineriet som ligger vid foten av Sierra de Cantabria var det första i Rioja som valde att lägga särskild stor fokus på arkitekturen, något som har kommit att bli allt vanligare nuförtiden då arkitektur och vin är nära sammanlänkade.

Smakrik och välgjord tempranillo

Tempranillo är Spaniens stora kvalitetsdruva och som man ju säger har kärt barn många namn. I Ribera del Duero heter den både tinto fino och tinta del pais. På grund av klimatet och förutsättningarna har dock druvan utvecklat tjockare skal i jämförelse med tempranillo i Rioja. Det gör att vinerna från Ribera del Duero normalt har mörkare färg och stadigare tanniner. Här finner vi ett fint uttryck av druvan iklädd en elegant skrud av fat.

Här bjuds du på ett vin vars druvor växer på 60-åriga gamla rankor i vingårdar som ligger på mellan 780–820 meters höjd. Vinet har vilat ett och ett halvt år i ekfat, där 50 procent var nya franska, 30 procent ett år gamla franska ekfat och resten gamla amerikanska ekfat. Efter buteljering lagrades flaskorna i minst tre och ett halvt år. Den omsorgsfulla hanteringen resulterar i en intensiv, fruktig doft med inslag av mörka bär, lakrits, lätt rostade fat, vanilj och söta kryddor. Ett krutpaket med lång eftersmak av björnbär, vanilj, ceder och kryddor.

Vinet är som en dröm till anrättningar på mörkt kött där viss syrlighet samt feta och krämiga komponenter ingår. Servera gärna Protos Reserva till rosastekt lammytterfilé med potatisgratäng samt smörstekt svart trumpetsvamp som smaksätts med Sercial madeira och grädde. Vinet lanseras i det tillfälliga sortimentet.

Protos Reserva

299,00 kr


I Protos Reserva återfinns mörka bär i både doft och smak och vinet har tydlig fatkaraktär. Här finns även toner av plommon, kaffe, svarta vinbär, dill, kokos och vanilj. Perfekt till rätter på mörkt kött.

28.02.2024