2 tillfälliga nyheter med toner av ekfat.

Den 2 februari lanserar Systembolaget två mycket köpvärda vita viner som fått sin fostran i ekfat. En smakrik ungrare av druvan furmint och en mycket välgjord vit Bourgogne signerad familjen Auvigue.

Två nyheter i tillfälliga sortimentet 2 februari.

Torr furmint med en klädsam skrud av ek

Druvan furmint som odlas i hela Ungern är mest känd för de söta vinerna från Tokaj. Men de senaste åren har de torra vinerna fått större och större uppmärksamhet. Detta vin kommer från Familjen Béres som driver en 45 hektar stor egendom i hjärtat av vinområdet Tokaj. Druvorna kommer från de två vingårdslägena Lőcse och Omlás. Dessa två historiska lägen ligger i den norra delen av Tokaj runt Erdőbénye, som är en av de äldsta städerna i regionen.

I Béres Furmint Selection 2022 finner vi ett fylligt och smakrikt vin där fruktigheten och fräschören bär en klädsam skrud av ek som kommer från jäsning och lagring i ungerska ekfat som rymmer 215 liter. Avnjutes med fördel till smakrika anrättningar på fisk eller rätter av ljust kött eller fågel. Varför inte servera ett grillat majskycklingbröst med vitvinssås och smörstekta kantareller.

Béres Furmint Selection

149,00 kr


Tydliga inslag av citrusfrukter, persika och torkade örter. I munnen en krämig textur med en stor fräschör och läckert mineraldriv.

Välgjort vin från Bourgogne som ger mersmak

Vinet Pouilly Fuissé Premier Cru Les Clos de Solutré 2021 är signerat familjen Auvigue som har producerat vin i Pouilly Fuissé sedan år 1629. Vingården Les Clos de Solutré är en av de 22 vingårdar i området som 2020 fick den högre klassificeringen Premier Cru. Att ursprunget är högt klassat och att familjen är skickliga vinmakare visar sig mer än tydligt i detta vin.

Här finner vi ett mycket komplext vin med fin fruktighet, fet munkänsla och härlig kryddighet från faten. Smaken är både balanserad, lång och intensiv. Med andra ord finner man här allt man önskar av en välgjord vit Bourgogne.

Kyl vinet och servera en halstrad piggvar med beurre blanc-sås och pressad mandelpotatis och kvällen är räddad.

Pouilly Fuissé Premier Cru Le Clos de Solutré

461,00 kr


Smakrikt, nyanserat och friskt med fatkaraktär och toner av gula äpplen, gula plommon, hasselnöt, mineral, smör och örter. Lång eftersmak.