Nya intressanta viner i beställningssortimentet.

Välgjorda, ekologiska Châteauneuf-du-Pape-viner och ett mycket bra vin från Rhôneprofilen Xavier Vignons. Sist men inte minst ett nytt vitt vin från södra Frankrike.

Glas med rött och vitt vin

Nu hittar du en rad intressanta viner i Systembolagets beställningssortiment som är väl värda att utforska. Ett mycket bra vin från Rhôneprofilen Xavier Vignons och en rad tyska rieslingviner från producenten Robert Weil i spetsen. Och sist men inte minst ett nytt vitt vin från Domaine Jones i södra Frankrike.

Delikat vin från Xavier Vignons 

Xavier Vignons lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från olika lägen och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Nu lanserar vi ett vin från Arcane serien, som är blandning av årgångarna 2015, 2016 och 2017 från flertalet vingårdar i Beaumes de Venise. Förutom de blå druvorna tillförs även skal från Viognier innan jäsningen. Ett mycket intressant och välsmakande vin som är en sann stjärna från södra Rhônedalen

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr

269,00 kr


Xavier Arcane L´Etoile har en härligt nyanserad doft med inslag av björnbär, andra mörka frukter, torkade röda frukter och blommor, kryddor, fat och en fläkt av peppar. Smaken är rik och nyanserad med toner av mörk frukt, svarta vinbär, björnbär, örter och ett stråk av peppar samt lavendel. Det finns en viss förnimbar sälta i eftersmaken. Som en sammanfattning har vinet bra balans, komplexitet, intensitet och smaklängd.

Tyska viner från Rheingau och Mosel

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau, och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är Weingut Robert Weil. De har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil, som idag styr det hela, är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867. Egendomen, som består av 90 hektar, är till 100% planterad med Riesling. Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst för Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden.

Nu lanserar vi fyra mycket attraktiva viner från Robert Weil där det ena lanseras som en folk o folk selection. De produkter som lanseras under namnet folk o folk selection har genomgått en omfattande urvalsprocess och lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett hemligt nummer som du endast får tillgång till här på folk o folk.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

199,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv Rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

249,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet.

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken

399,00 kr


Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken har en nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron samt färska örter. Smaken är torr, komplex, frisk och passar utmärkt till lite syrliga fisk eller skaldjursrätter.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

539,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. Tack vare vinets kraft passar det bra till ljusa kötträtter men även till fisk och vegetariska rätter.

Nytt vitt vin från södra Frankrike

Katie Jones som kommer från England har jobbat under många år som exportansvarig på ett kooperativ i södra Frankrike. 2007 besökte hon en vacker vingård med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70 åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones.

Idag har egendomen som drivs av Katie och Jean Marc totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan. De odlar de blå druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Lledoner Pelut som också kallas "den håriga Grenache". Till de vita vinerna används Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat och Carignan Gris. De odlar ekologiskt och samtliga viner kommer att bli ekologiskt certifierade från och med årgång 2021. Nu lanserar vi ytterligare ett av hennes välgjorda och personliga viner.

Katie Jones Blanc

119,00 kr

129,00 kr


Katie Jones Blanc har en mycket trevlig doft med inslag av citrus, melon, ananas och päron samt en fläkt av blommor och färska örter. Smaken är torr och fruktig med lätt fet textur och passar till medelkraftiga och kraftiga fiskrätter.