Rik doft med inslag av frukt, kryddor och vanilj. Smaken är välstrukturerad och modern med mjuka tanniner.
Produktion
Procentandelen av varje druvsort varierar med årgången. Men vanligtvis ca 50% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot och 25% Syrah. De olika druvorna viniferas separat. Druvorna pressas skonsamt och musten får sedan jäsa i gamla temperaturkontrollerade ekfat på 45HL. Jäsningen tar ca 12-15 dagar, vilket följs av malolaktisk jäsning i 300L franska ekfat.
Passar till
Serveras som bäst vid 16°C till mer smakrika kötträtter av lamm eller nöt.
Kul att veta
Vineriet Monsordo Bernardina gick under 90-talet igenom en ampelografisk förändring. Vid sidan av de lokala druvsorterna planterades en serie internationella druvsorter. Idén var att se deras potential och begränsningar i Piemonte. Efter några år av druvrena viner och experimenterande bestämde sig Ceretto år 1997 för att blanda de tre druvorna, med iden att skapa ett stort vin gjort av några av världens mest kända druvsorter. Vinet kommer helt och hållet från vinmarken på huvudvineriet och är döpt därefter, Monsordo. Monsordo har en relativt modern karaktär, tydliga druvkaraktärer men visar också terroir från Langhe. Ett internationellt vin med distinkt Piemontesisk karaktär.