Château Couhins-Lurton Blanc

Årgång:

2007

Château Couhins-Lurton Blanc

Frankrike


539,00 kr

Systembolaget nr:

5570601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Mogen och utvecklad doft med inslag av akacia, solmogna citroner, tropisk frukt, kryddor, honung, bivax, mineralitet och en subtil ton av ek. Fyllig, smakrik och aromatisk med elegant fatkaraktär och en härlig fräschör och inslag av passionsfrukt, citron och grapefrukt. Lång harmonisk eftersmak med en angenäm mineralitet.

Produktion

Druvorna kommer från vingården Couhins i Pessac-Léognan där jordmånen är grusig sandjord med inslag av kalk.. Vinstockarna har en medelålder av 27 år. Druvorna skördades för hand i flera omgångar och pressades skonsamt. Musten fick sedan jäsa i ekfat, varav 30% var nya fat. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har lagrats 10 månader på sin jästfällning i franska ekfat med regelbunden omrörning av jästfällningen (bâttonage) under lagringen.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk, skaldjur, fågel eller vegetariskt, exempelvis bakad hälleflundra med brynt citrussmör och kapris, havsabborre med fänkål eller en örtfylld vårkyckling med potatispuré.

Label: SkaldjurFiskVegetariskt

Kul att veta

Château Couhins-Lurton Blanc görs alltid på enbart Sauvignon Blanc. Även om vädret var ovanligt varmt under första halvåret så sjönk temperaturerna under det normala från och med juli.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

5570601

Volym

0,75 l

Varumärke

Les Vignobles André Lurton

Förslutning

Skruvkork i metall

Region

France - Bordeaux - Entre-Deux-Mers

Druva

Sauvignon Blanc

Lagring

Vinet kan lagras upp till 20-30 år under gynnsamma förhållanden.