Fyndregn i veckans släpp – 7 köpvärda favoriter.

Det är många attraktiva viner som lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 24 maj. Vi har valt ut en septett av riktigt köpvärda viner.

Nyheter i tillfälligt sortiment 24 maj 2024.

Att producenten George Breuer en högt skattad producent i det tyska vinområdet Rheingau är vida känt. Få känner dock till att vinmakaren är svensken Joel Welander. Att han är skicklig och har god fingertoppskänsla visar sig tydligt i denna fräscha rosé baserad på spätburgunder, eller pinot noir som druvan också heter.

Bjud in goda vänner och duka upp med sumakkryddade och halstrade vannameiräkor med grillad grön sparris och varma primörer med hallonvinägrett. Sätt på schysst bakgrundsmusik och kvällen blir mer än lyckad.

GB Spätburgunder Rosé

149,00 kr


Inbjudande fruktig doft av röda bär som skogshallon, smultron, jordgubbar samt blodapelsin och en angenäm örtighet. Smaken är torr och frisk med en vacker balans mellan frukt och syra.

Österrikisk rosé får smaklökarna att dansa wienervals

Vi fortsätter den utstakade vägen med goda och välgjorda roséviner från aktade och välkända producenter. Här har vi en läcker rosé signerad Weingut Bründlmayer som har sitt säte i Langenlois som ligger cirka 70 kilometer nordväst om Wien.

Här är receptet druvan Zweigelt som växer i vingårdar som ligger i terrasser byggda av sten. Ett mycket vackert landskap som ger druvor av hög kvalitet. Att den skickliga vinmakaren Jan Palutka här förvaltar druvorna på bästa sätt är den ingen tvekan om.

Bründlmayer Zweigelt Rosé

149,00 kr


Fruktig doft med inslag av hallon, smultron, körsbär, örter,kryddor och mineral. Smaken är torr, medelfyllig och fruktig med elegant syra och mjuk, gräddig textur. Lång harmonisk eftersmak.

Två välkomponerade viner från Ligurien

Cantine Lunae är en av Liguriens mest ansedda producenter. Firman grundades av Paolo Bosoni 1966, och idag är förutom Paolo och hans hustru Antonella även deras barn Diego och Debora involverade i firman. Föga förvånande är vermentino deras mest odlande druva men i vingårdarna finns även mindre kända, inhemska druvsorter.

Rosévinet Mea Rosa görs av vermentino nero, en druva som nästan var utrotad när Paolo Bosoni och några andra producenter började återplantera den. I glaset ett friskt och rödfruktigt personligt vin med smak av smultron, persika, apelsinzest och färska örter.

Cantine Lunae Mea Rosa

179,00 kr


Vinet görs av vermentino nero som efter fyra timmars skalmaceration jäses i temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar. Ett friskt och rödfruktigt personligt vin med smak av smultron, persika, apelsinzest och färska örter.

Den blå druvan ciliegiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för körsbär. Cantine Lunaes ståltankslagrade version är ett uttrycksfullt och livligt vin med toner av solmogna körsbär, hallon, röda vinbär som ett örtigt stråk och en hint av viol.

Cantine Lunae Ciliegiolo

199,00 kr


I glaset ett uttrycksfullt och livligt vin med toner av solmogna körsbär, hallon, röda vinbär som ett örtigt stråk och toner av viol.

Superintressant vitvin från Santorini

Druvan assyrtiko är utan tvekan en av de mest intressanta druvorna från Grekland. Druvan härstammar från ön Santorini och detta vin kommer från vingården Pyrgos där de gamla (70–80 år) knotiga stockarna är oympade eftersom de aldrig varit utsatta för vinlusen.

Med omsorgsfull hand skördas druvorna och får sedan kallmacerera under 12 timmar innan musten spontanjäser i en kombination av ståltankar, franska och amerikanska ekfat samt fat av acaciaträ. Efter jäsningen följer lagring i respektive kärl. Det verkligen vattnas i munnen om man tänker på detta vin tillsammans med färsk fisk och bläckfisk från grillen.

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

349,00 kr


Ett grekiskt vin från Santorini av druvan assyrtiko. Vinet är intensivt och mineraldrivet med inslag av vita nektariner, flintrök, citronzest, vita blommor och kryddor.

Bubblande nyhet från Weingut Zahel

Familjen Zahel behöver ingen närmare presentation. Egendomen drivs idag av tredje generationen Zahel; Alex och hans fru Hilary, som med stor passion ständigt söker nya vägar att förfina sina viner. Nu lanseras det blekrosa vinet Ein Wildes Gläschen Pét Nat Rosé 2023 i tillfälligt sortiment.

Ein Wildes Gläschen översätts till ett litet vilt glas. Det är också Zahels senaste serie, som görs för att sätta en benchmark för vad de anser att ett modernt österrikiskt naturvin ska vara. Tonvikten ligger på att göra ett rent vin som uttrycker druva och ursprung.

Den rosa versionen av deras pét nat görs av 100 procent pinot noir som fått skalmacerera 18 timmar innan musten spontanjäst i använda franska ekfat om 225 liter. När 15 gram socker per liter återstod buteljerades vinet under kronkapsyl där jäsningen fortlöpte tills vinet var torrt. Då vinet inte degorgerats så finns det jästfällning kvar i flaskan.

Ein Wildes Gläschen Pét Nat Rosé

199,00 kr


Läcker pét nat från Österrike. I glaset ett blekrosa lätt mousserande vin med smak av jordgubbar, hallon och rabarber, toner av fläder samt en hint av blodgrape.

Uttrycksfullt rödvin med fräschör från alperna

Manincor ligger i Alto Adige som inte bara är en av Italiens mest bildsköna regioner, den anses också vara en av de främsta vinregionerna i landet. Historiskt sett har man framför allt lyft fram regionens vita viner, men i takt med det ökade intresset för svala och eleganta rödviner viner kommer dessa alltmer i fokus. Typiskt för regionen är också att man arbetar med en mängd olika druvsorter.

Det spritter av liv i vingårdarna på Manincor, som var en av de första vinegendomarna i Italien att bli biodynamiskt certifierad. Denna filosofi genomsyrar allt arbete på egendomen. I vingårdarna växer en mängd olika växter förutom vinrankor och du kan stöta på såväl höns som lamm och bin när du promenerar runt i dem. Allt i sann biodynamisk blandjordbruksanda.

Il Conte är en blend bestående av den lokala druvsorten lagrein, merlot och cabernet sauvignon som lagrats ett år i neutrala franska ekfat.

Manincor Il Conte

289,00 kr


Ett norditaliensk vin av merlot, cabernet sauvignon och den lokala druvsorten lagrein. Ett rikt och förföriskt, läskande vin med smak av röda bär, peppar, lakrits och silkiga tanniner.