Nyhet

logo
Mindre socker
Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Vielles Vignes

Årgång:

2021

Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Vielles Vignes

Frankrike


159,00 kr

Systembolaget nr:

9006101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

I glaset ett charmigt och flirtigt vin med toner av hallon, mogna plommon och slånbär i fint samspel med ett lätt örtigt grepp.

Produktion

Druvorna behölls som hela klasar och de olika vingårdslägena jästes separat med undantag av några lägen som visat sig fungera väldigt bra att samjäsa. Jäsningen utfördes i cementkar med två till tre veckors skalkontakt och en varsam extraktion i form av manuell nedtryckning av skalmassan. Alkoholjäsningen inleddes med de naturliga jäststammarna, men efter att jäsningen börjat ta fart tillsattes odlade jäststammar för att hjälpa de önskade jäststammarna vara i kontroll. Jäsningen tilläts nå 35 grader Celsius som högst.

Passar till

Servera gärna till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar, eller till smakrika vegetariska rätter.

LammNötköttVegetariskt

Kul att veta

Domaine Font de Courtedune har tidigare besktivits som urtypen av vad uttrycket en gömd pärla syftar på, men med tanke på takten de rasslar av hyllorna på Systembolaget är det kanske en gammal sanning. Egendomen är i alla fall ett familjevineri i tredje generationen som idag drivs av syskonen Caroline och Frédéric Charrier. Frédéric ansvarar för vingårdsarbetet medan Caroline axlar manteln som vinmakare. Namnet Courtedune kommer från det gamla namnet på den närbelägna byn Courthezon. Egendomen omfattar 35 hektar, varav 3,5 ligger i Châteauneuf-du-Pape och resterande del i närheten. Marken i Châteuaneuf-du-Pape är fördelad på fem vingårdar varav 40 % är från appellationens mest prestigefyllda vingård Rayas.


Husets röda! Favoritproducent när det gäller Côtes du Rhône som gör vin från 60-åriga vinrankor som angränsar till kultförklarade Chateau Rayas. Årgången var härligt sval och vinet svarar med elegans, låg alkohol och direkt drickbarhet. Lavendel, lagerblad och och torkade örter är den stora behållningen i parfymen. Syrorna stöttar upp fint. Med andra ord din boeuf bourguignons bästa vän i höstrusket

- Alf Tumble - Topp 10, november 2023


88 poäng (++)

Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, hallon, jordgubbar, bigarråer, blommor och mineraler. En cuvée på Grenache, Cinsault och Mourvedre.

- Dina Viner Professional Edition,Nov 2023

Produkttyp

Rött vin

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

9006101

Volym

0,75 l

Varumärke

Nos Vins du Sud

Förslutning

Naturkork

Region

France - Rhone valley - Côtes du Rhône

Sockerhalt

1,5 g/liter

Druva

Syrah, Grenache

Lagring

Vinet lagrades i cementkar.