7 starka kort bland de tillfälliga vinsläppen i juli.

Vi har plockat ut sju starka kort bland de nya vinerna som lanseras i Systembolaget tillfälliga sortiment den 19 juli.

Sju viner i tillfälligt sortiment i juli

Moss Wood var producenten som 2007 visade att Australien var ett vinland att räkna med. Då blev deras Cabernet Sauvignon 1973 den dyraste australiska flaskan att någonsin säljas på auktion, men grunden lades redan 1969 när de första vinrankorna i norra Margaret River planterades.

Tack vare det tempererade, maritima klimatet drogs paralleller med Bordeaux, och druvsorterna därifrån hamnade i fokus. År 1979 anlitades vinmakaren Keith Mugford och sex år senare köpte han och hans fru Claire egendomen som de fortfarande driver.

Amy's är en klassisk cabernet sauvignon-dominerad bordeaux-blandning från svala lägen i Margaret River som lagrats 18 månader i äldre franska ekfat om 228 liter. Vinet bjuder på smak av svarta vinbär från cabernet sauvignon, björnbär från merlot, plommon och viol från malbec, och pepprighet från petit verdot. Givetvis med välintegrerade ektoner från den varsamma fathanteringen.

Moss Wood Amy's

259,00 kr


Amy's är en klassisk cabernet sauvignon-dominerad bordeux-blend från svala lägen i Margaret River. Här finns toner av mörka bär, viol och peppar. Perfekt till en god svamppasta med timjan.

Efterlängtad återlansering från Penfolds

Nu är det dags för en ny årgång av Penfolds chardonnayvin som väl speglar det exceptionella hantverk och den hängivenhet till kvalitet som definierar Penfolds. Max's Chardonnay har fått sitt namn för att hedra Max Schubert, den visionära chefsvinmakaren (1948-1975) bakom några av Penfolds mest ikoniska viner, inklusive Grange. Idag heter vinmakaren Peter Gago

Penfolds Max's Chardonnay 2023 erbjuder toner av vit persika och nektarin. Allt flätas samman med inslag av citrusskal, vilket skapar ett vackert balanserat vin med en uppfriskande syra och en lång, elegant finish.

Ursprunget för druvorna är Adelaide Hills, som har ett svalt klimat som påverkas av havet och därför har förutsättningar som passar särskilt bra för druvorna sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir. Penfolds Max's Chardonnay 2023 har lagrats sju månader på franska ekfat varav cirka sex procent var nya och 10 procent var ett år gamla.

Penfolds Max's Chardonnay

179,00 kr


Komplex och karaktärsfull doft för vin från Adelaide Hills med inslag av gröna äpplen, citrus, vit persika, nektarin, guava, päron, brioche, nötter, mynta, vitpeppar och mineral. Smakrik, torr och välbalanserad med fint integrerad fatkaraktär. Lång harmonisk eftersmak. 100 procent Chardonnay.

Skolboksexempel på välgjord vit Bordeaux

Att Jacques Lurton blivit framröstad som en av världens främsta vitvinsmakare är inte svårt att förstå. Den nya årgången av Rochemorin Blanc är ett utmärkt bevis på detta. Vinet är ett skolboksexempel på sauvignon blanc från Pessac-Léognan. I doften känner du typiska inslag av persika, aprikos, citrus, grapefrukt, svarta vinbärsblad, gröna äpplen och vanilj. Smaken är torr, frisk och välbalanserad med en rökig mineralitet i eftersmaken. Vinet har lagrats 10 månader i franska barriquer, varav 35 procent var nya fat.

Sedan Jacques Lurton utbildade sig till oenolog, vid Bordeaux universitet, för över 40 år sedan har han vidareutvecklat sina vinkunskaper i Australien innan han återvände till sina rötter i Bordeaux. I dag driver Jacques den för närvarande största, familjeägda vinegendomen i Bordeaux, vilken grundades av hans far André Lurton för över 70 år sedan.

Sedan Jacques fick stafettpinnen att leda familjeföretaget, har han arbetat hårt med att återskapa den bondgård han minns från sin barndom på Chateau Bonnet, Entre-Deux-Mers. I vingårdarna främjas naturlig mångfald och biodynamisk odling där höns, blommor och bin är en viktig del av de dagliga sysslorna. För att främja floran har 2,3 hektar planterats om med träd och grödor.

Under 2020 upplevdes mycket milda temperaturer med varierande nederbörd bestående av kraftigt vårregn och en intensiv sommartorka. Den milda vintern ledde till tidig knoppsprickning och sommarens heta dagar följdes av svala nätter i slutet av augusti, vilket gynnade druvorna och resulterade i ett balanserat vin med mycket fräschör.

Château de Rochemorin

249,00 kr


Aromatisk doft med inslag av persika, aprikos, citrus, grapefrukt, svarta vinbärsblad, gröna äpplen,ananas och vanilj. Torr, frisk och välbalanserad smak i klassisk bordeauxstil och toner. Liten rökig mineralitet i eftersmaken. 100 procent sauvignon blanc.

Mousserande riesling enligt traditionella metoden

Champagne och all världens bättre mousserande viner tillverkas enligt den traditionella metoden, det vill säga med en andra jäsning på flaskan som skapar de mjuka bubblorna. Efter den kolsyreskapande jäsningen lagras vinerna med jästfällningen. Vanligtvis baseras vinerna på chardonnay och pinot-druvorna men här är det rieslingdruvor som kommer från 120-åriga stockar och där vinet lagrats med jästen under flera år. Namnet kommer från den period kring 1900-talet då mousserande tyska viner hade en kvalitetsstämpel och rykte som väl kunde mäta sig med Champagne.

På Weingut Van Volxem har vin odlats sedan romartiden. Egendomen ligger i byn Wiltingen, som är centrum för distriktet Saar. Rieslingvinerna från Saardalen hade sin storhetstid under slutet av 1800-talet, då de var dyrare än de berömda vinerna från Bordeaux och Bourgogne.

År 2000 köpte Roman Niewodniczanski egendomen, med målet att skapa lika berömda viner som på 1800-talet och att göra Van Volxem till den förnämsta vinegendomen i hela Tyskland. Roman kommer från den anrika och välbärgade ölbryggardynastin Bitburger och har utökat de 12 hektar vinmark han köpte till närmare 85, och är idag den största producenten i området. Genom att studera gamla taxeringskartor lokaliserade han de bästa lägena som försvunnit under det senaste århundradet. De förnämsta jordarna var ju också de högst beskattade.

Av tyska vinbibeln Vinum utsågs Roman Niewodniczanski till ”Årets vinmakare 2019” för sitt arbete med Van Volxem, som inte bara återupprättat egendomens storhet utan också inneburit ett uppsving för hela vinnäringen i Saar.

Van Volxem 1900 Brut

359,00 kr


Nyanserad, fruktig, elegant doft med inslag av fläder, gula plommon, persika, solmogen citrus, rostat bröd och mineral. Torr, elegant, mycket frisk och fruktig smak med inslag av rostat bröd, äpplen, persika, fläder och mineral.

Argentinsk cabernet från branta sluttningar

Druvorna till Zolo Reserva Cabernet Sauvignon växer på El Jarillal Estate i Luján de Cuyo i Mendoza, som ligger 1050 meter över havet. Höjden ger solsken på dagarna och sval luft på nätterna, vilket skapar en hög aromatisk intensitet i druvorna. I den rika och långlivade smaken finns toner av mörka plommon, svarta vinbär, kaffe, mörk choklad och svartpeppar.

Fincas Patagonicas ägs av svenskättade Patricia Ortiz. Basen är i Mendoza med en sammanlagd vingårdsareal är på över 1000 hektar, som når upp till 1400 meter över havet. Producenten har vinerier i Uco-dalen, Patagonien och det mest berömda i Alto Agrelo i Luján de Cuyo, där Zolo-vinerna skapas. Chefsvinmakare är Fabián Valenzuela som har över 30 års erfarenhet av vinmakning. Fincas Patagonicas har även ett exklusivt samarbete med konsulten Jean Claude Berrouet, tidigare vinmakare på Château Petrus under 44 år.

Zolo Reserve Cabernet Sauvignon

189,00 kr


Stor och intensiv doft av solmogna plommon, svarta vinbär, svartpeppar och mörk choklad. Paletten är uttrycksfull med en fin syra som balanserar den rika frukten. Här finns toner av mörka bär, mocka och mörk choklad. Tanninerna är mjuka och eftersmaken lång.

Rosa pärla från Marlborough i Nya Zeeland

Kim Crawford, en av Nya Zeelands mest hyllade vinproducenter lanserar årgång 2023 av Marlborough Pinot Noir Rosé. Vinet som är baserat på 100 procent pinot noir är frisk och fruktig med inslag av körsbär, vattenmelon, stenfrukt och smultron. Vinet avnjuts med fördel som sällskapsdryck eller till anrättningar på fisk eller ljust kött. Varför inte servera en kycklingsallad med grillad grön sparris och vattenmelon samt en hallonvinägrett?

Regionen är en av Nya Zeelands soligaste och torraste, med en genomsnittlig dagstemperatur på sommaren på nästan 24 grader. Under dagtid dominerar starka och varma nordvästvindar från bergen, vilket gynnar blommornas fertilitet och mognad. Nätterna är svala med havsbrisar som håller syrenivåerna höga i druvorna. Denna dagliga temperaturväxling är en av de faktorer som bidrar till intensiteten i vinerna från Kim Crawford.

Kim och Erica Crawford saknade rena och eleganta viner som inte dominerades av ek och ur det föddes idén på att starta ett eget vineri. De första vinerna gjordes år 1996, då av köpta druvor som producerades hos närliggande vinerier. Företaget har vuxit betydligt sedan 1996. Idag gör man en bred serie av druvrena, eleganta och fruktiga viner av bland annat riesling, sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris och pinot noir. Ansvarig vinmakare är Dave Edmonds.

Kim Crawford Marlborough Rosé

179,00 kr


En läcker och frisk pinot noir-rosé. Vinet har en bärig smak med inslag av smultron, hallon, persika, vattenmelon, örter och blodapelsin.

En Provence-rosé av utsökt kvalitet

Peyrassol Les Commandeurs 2023 – denna rosé visar Peyrassols stil med sin intensiva fruktighet och karaktär. Vinet består av 40 procent grenache, 30 procent cinsault, 15 procent syrah, 10 procent vermentino och 5 procent mourvédre. Vinet har en doft av vilda bär som blandas med en antydan av enbär. Smaken ger en kryddig touch som påminner om exotisk citrusfrukt. Helheten är harmonisk, ren och uppfriskande.

Med 850 hektar av unik terroir, belägen mellan 220 och 350 meter över havet och skyddad av Massif des Maures, skapar Peyrassols vingårdar perfekta förhållanden för vinodling. Deras dedikerade team arbetar året runt för att vårda vinstockarna och förbereda den årliga skörden, vilket resulterar i viner som är en perfekt spegling av sin terroir.

Årgång 2023 kännetecknas av en särskilt torr vinter, följt av riklig nederbörd under våren och en varm, torr sommar. Resultatet blev en tidigare och snabbare skörd än vanligt. Jordmånen består av lera, kalksten och skiffer från inlandets dalgångar. Vinifieringen sker traditionellt i temperaturkontrollerande, rostfria ståltankar och lagring på sin jästfällning. Från och med årgång 2023 sker odlingen ekologiskt.