Ny årgång av succévinerna från Domaine Tour Boisée.

Ny lansering av de omåttligt populära vinerna från Domaine Tour Boisée.

Viner från Domaine Tour Boisée

Den 2 oktober 2017 lanserades de första produkterna under namnet mats o mats selection. Det var två viner av årgång 2016 från den passionerade producenten Domaine Tour Boisée som fick både Mats och Mats att utbyta glädjefulla blickar och konstatera att dessa var så välgjorda, personliga, bra och goda att en lansering var självklar. De visade sig bli en stor succé då Plantation 1905 tog slut på ett par timmar och Carignan 2016 på ett par dagar. Nu är det dags för den nya årgången (2017) som är minst lika bra. Denna gång har vi ökat antalet flaskor så fler av folk o folks läsare får möjlighet att njuta av dessa viner. Lanseringen av de två vinerna från Domaine Tour Boisée sker den 2 november.

En vingård med okända druvor

Den ekologiskt certifierade vingården som är på 1,6 hektar är belägen mitt i byn Laure-Minervois och är den äldsta i området. Vingården planterades 1905 och den består av 23 olika druvsorter, både blå och gröna. Flera av dem är okända och kan inte ens identifieras av ampelograferna i Montpellier. Alla druvor skördas vid samma tillfälle och vinifieras och lagras tillsammans i samma tank. Ingen temperaturkontroll och naturlig jäst under jäsningen, så att den historiska vingården och årgången helt ska spegla vinets smak. Vinet Plantation 1905 har en lysande kombination av intensitet och komplexitet som känslosamt samsas med en stor dos av elegans.

Vinet som ger den ”enkla” druvsorten revansch

Carignan anses av många vara en dussindruva och den har kraftigt förlorat mark i södra Frankrike de senaste åren. Det är ingen tvekan om att den kan ge ganska tråkiga viner om man tar ut för stora skördeuttag. Men om man hittar en vingård med riktigt gamla stockar, ja då blir det mer än intressant. Här får vi resultatet från 56-åriga stockar och det är ett härligt smakrikt vin, som både i kraft och intensitet ger mycket mer än prislappen visar.

Familjeföretag med passion och stolthet

Domaine Tour Boisée i Languedoc i södra Frankrike är en vacker egendom som har tillhört samma familj sedan 1826 och är beläget i hjärtat av appellationen Minervois. De olika vingårdarna som täcker totalt 91 hektar är ekologiskt certifierade och på egendomen finns även 400 hektar olivträd, där några knotiga träd såg dagens ljus redan under 1600-talet. Domaine Tour Boisée drivs idag av Marie-Claude och Jean-Louis Poudou tillsammans med dottern Frédérique och hennes man Jean-François. Man förfogar över flera mycket intressanta vingårdar med stor variation vad gäller druvsorter, mikroklimat, jordmån och topografi. Familjens passion och stolthet över sin egendom märks tydligt i deras viner, som alla är välgjorda med en personlighet och själ som få viner ens kommer i närheten av.

Mats och Mats går i god för personligt utvalda produkter

De vin- eller spritsorter som lanseras under namnet mats o mats selection har alla passerat nålsögat genom en rigorös urvalsprocess som genomförts av Altias mest kräsna smaklökar Mats Claësson och Mats Abrahamsson.

Produkter som lanseras som mats o mats selection har alltid personlighet, är mer än prisvärda och kommer i en begränsad upplaga. Alla produkter som lanseras har garanterat fått Mats och Mats att gå igång på alla cylindrar, och tro oss, det sker inte ofta.

De båda som har arbetat med ädla drycker i mer än 30 år kommer att leta land och rike runt för att hitta de mest intressanta, köpvärda och kvalitativa vinerna som går att finna. Ibland kommer det även ett och annat destillat, som helt enkelt inte gick att motstå.

Samtliga produkter kommer att lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett hemligt nummer. Det vill säga att produkterna är dolda på Systembolagets hemsida. Det dolda numret får man tillgång till som medlem i folk o folk. De första två vinerna lanserades den 2:a oktober 2017