Nya spännande viner från ekoproducent i Piemonte.

Under veckan lanseras två nya viner i Systembolagets beställningssortiment. Det är två attraktiva nebbioloviner från den ekologiska producenten Tenuta Rocca i Piemonte.

Tenuta Rocca Barolo i en vinranka.

Ekologiska viner från trendiga druvan nebbiolo

Piemonte är en av de hetaste vinregionerna och nu välkomnar vi två nya nebbioloviner från den ekologiska vinproducenten Tenuta Rocca, som ligger i hjärtat av distriktet Langhe. Den vackra egendomen som drivs av Gianni och hans son Andrea är beläget i Ornati området i Monforte d’Alba.

Den blå druvan nebbiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma (nebbia). Dock syftar man inte på den vanligt förekommande dimman bland de böljande kullarna i Piemonte - utan på den tunna slöja som täcker de mogna druvorna.

Druvan mognar väldigt sent och trivs bäst i de soligaste lägena. De mest kända vinerna från druvan finner vi i Barolo och Barbaresco, men det finns även mycket bra viner från Ghemme, Gattinara och Carema. Du hittar också många prisvärda viner under det bredare ursprunget Langhe Nebbiolo. Tenuta Rocca Langhe Nebbiolo är ett utmärkt exempel på en välgjord och prisvärd nebbiolo.

Tenuta Rocca Langhe Nebbiolo

201,00 kr


Tenuta Rocca Langhe Nebbiolo har en harmonisk doft med inslag av röda frukter, körsbär, salvia, rosenblad men även en fläkt av nypon. Smaken är frisk och fruktig med fin och tydlig tanninstruktur och en hint av solmogna röda frukter, blodapelsin, viol och salvia. Passar utmärkt till medelkraftiga kötträtter och till ost.

Barolo är kungen av nebbiolo

Det är ingen tvekan om att Barolo är det mest kända ursprunget för Piemontes ädla druva nebbiolo. Det är en druva som har stor förmåga att uttrycka skillnader mellan olika växtplatser. Odlingarna ligger på en altitud mellan 250–450 meter över havet och totalt finns det 1928 hektar vinodlingar.

Barolovinerna är generellt sett mycket lämpliga för lagring, så köp gärna mer än en flaska för att följa vinets utveckling genom åren.

Det finns elva olika kommuner inom ursprunget Barolo och det finns också 181 vingårdar som har rätt att namnges på etiketten. Tenuta Rocca gör en Barolo från en enskild kommun, Serralunga d'Alba och Barolo Bussia som är en vingårdsbetecknad Barolo från kommunen Monforte d'Alba. Den Barolo som vi nu lanserar på den svenska marknaden är dock en blandning från flera olika vingårdar och kommuner.

Tenuta Rocca Barolo

381,00 kr


Tenuta Rocca Barolo är ett vin med nyanserad doft av röda frukter, tranbär, kanel, lakrits, läder, rosenrabatt samt en hint av varm asfalt. Det är ett smakrikt vin med tydliga tanniner. I den långa eftersmaken finner man toner av bland annat röda bär, kanel, sandelträ, rosenblad, kryddnejlika samt ett stråk av nypon.

Att välja mat till nebbioloviner

Nebbioloviner är generellt sett medelfylliga och eleganta viner med frisk syra och markerade tanniner. Doften är nyanserad med fina inslag av körsbär, plommon, rosor, viol, tjära och lakrits. Vid mognad framträder toner av svamp och läder.

När man väljer mat till viner från nebbiolo ska man beakta att vinerna är torra och med strama tanniner. Det vill säga att man möter vinet på bästa sätt med rosastekta köttbitar, fett och krämiga komponenter. Även salt och syrlighet är önskade smaker som gör vinet lite mjukare och fruktigare. Låt gärna några röda bär koka med i såsen för att skapa aromspegling mellan vinet och maten. Nebbioloviner trivs extra bra tillsammans med tryffel och annan svamp.

Tenuta Rocca, vackert belägen i Langhe, Italien.
Tenuta Rocca, vackert belägen i Langhe, Italien.

Välgjord barbera finns sedan tidigare

Druvan barbera står för 50 procent av den uppodlade arealen i vinregionen Piemonte. Länge sågs den som en dussindruva, men på 1980-talet började den få en mer seriös stämpel. Med rätt hantering ger den viner med mycket hög kvalitet och de är oerhört användbara vid det dukade bordet. Att druvan har en hög potential visar sig tydligt i Tenuta Roccas ekologiska barbera d'Alba.

Tenuta Rocca Barbera d'Alba

161,00 kr


Tenuta Rocca Barbera d'Alba har en inbjudande doft med inslag av körsbär, skogshallon, röda plommon, lakrits och en touch av färska örter. Vinet har en hög fin syra och i den trevliga smaken hittar vi toner av röda skogsbär, körsbär, röda plommon och örter.