Glamping – en lyxig och bekväm naturupplevelse.
Planerar du inför semestern i sommar och är ute efter en härlig och bekväm naturupplevelse? Då kanske glamping är något för dig. Här tipsar vi om flera olika glampingställen runtom i Sverige.
Läs mer »Martin Karlsson lämnade musiken och tog sig an utmaningen med att driva ett hotell - närmare bestämt Grenna Hotell. Nu har du chansen att vinna en övernattning för två på just Grenna Hotell.
”Hur svårt kan det vara?” tänkte Martin Karlsson när han sadlade om från musiker för att träda in i köket som kock på Grenna Hotell, som han och hustrun Gisela Karlsson äger och driver tillsammans. ”Andra gör ju det, så då borde jag rimligtvis också kunna klara det”. Några år senare går han till final i Årets Kock, SM i professionell matlagning och i maj 2023 är han en av tre kandidater i den svenska uttagningen till prestigefulla Kock-VM (Bocuse d’Or).
Martin Karlssons uppväxte präglades av musik. Som sexåring spelade han orgel och föräldrarna var med i ett band. När den unge Martin såg bandets ”sjukt stora trumset” bestämde han sig för att det var trummis han skulle bli.
Planerna tog honom till jazzlinjen på Skurups folkhögskola. Han sökte sedan och kom in på musikhögskolan i Göteborg, men tackade nej och flyttade till Stockholm för att jobba som frilansmusiker. Under sin musikkarriär har spelat med de flesta kända och minder kända svenska musiker och en hel del utländska stjärnor. Han nämner bland annat Carola, Danny Saucedo, Andreas Johnson samt Bon Jovi och Sting.
När han och hustrun Gisela fick barn blev det svårt att få ihop turnerandet med familjelivet, och tankarna på att göra något annat smög sig på.
– Det gick inte att få ihop livspusslet. Vi hade ju valt att skaffa barn, så då får man se till att det fungerar, säger han när vi möts över en kaffe i centrala Stockholm.
Det var under en resa till Thailand som Gisela kläckte idén. Hon var uppvuxen i en hotellfamilj och föreslog att de skulle köpa en verksamhet tillsammans. Sagt och gjort, när de kom hem igen började de leta efter lämpliga objekt. Mitt i Gränna hittade de den gamla Ribbagården med anor ända tillbaka till 1400-talet till salu. Stället var rejält slitet och behövde en ansiktslyftning, men det hade enligt Martin ”ett bra skal”.
– Vi köpte hotellet i november 2013, renoverade i ett halvår och öppnade i maj 2014.
För att få en nystart för verksamheten och bygga ett eget varumärke bytte de namnet till Grenna Hotell. Alla 29 rum är unika och smakfullt inredda med olika möbler, tapeter och färgval. Atmosfären från forna tider sitter i väggarna och blandningen av gammalt och nytt skapar en mysig och stämningsfull miljö. Greta Garbo lär ha varit en återkommande gäst och en av sviterna är uppkallad efter henne. Under sommartid kan gästerna sitta ute på terrassen och njuta av den rogivande miljön
– I början var jag någon form av vaktmästare, som en svensk Manuel från Borås, skämtar Martin när han framhåller att det var Gisela som stod för hotellerfarenheten. Men det skulle bli ändring på det.
– Vi tyckte inte att de lokala kockarna lyckades förverkliga den idé som vi hade för köket, säger han och tillägger: Eller också var det vi som var dåliga på att förklara.
– Jag sa som jag brukar göra: ”Hur svårt kan det vara? Andra gör ju det, så då borde jag rimligtvis också kunna göra det.”
Sagt och gjort, Martin tog över rollen som köksmästare. Han började med att anmäla sig till en dessertkurs för Daniel Roos – en av Sveriges främsta konditorer.
– Jag tänkte att det finns så mycket bra hjälpmedel för att göra vackra desserter, som till exempel silikonformar, och då kan jag damma ner en mousse eller glass i dem så att det ser snyggt ut. Om jag anmäler mig till en kurs får jag dessutom massor av bra recept.
Han är noga med att poängtera att han inte menar att man snabbt blir en duktig dessertkock. Men att det är relativt enkelt att göra snygga desserter som kan imponera på gästerna.
– Det var så vi lockade de första matgästerna. Folk åkte till oss för att äta våra desserter, och jag kunde uttrycka mig genom dem.
Det är svårare med det varma köket och krävs ett annat handlag för att göra vackra serveringar, enligt Martin.
När han pratar om sin matlagning handlar det inte bara om smak. För honom är det också viktigt hur det ser ut.
– Restaurangbesök är för mig så mycket mer än att det är gott. Det handlar om miljön och känslan i lokalen, servicen och första intrycket av maten. Ser det läckert ut när maten kommer in? Blir du positivt eller negativt inställd när du tittar på den? Och så vidare, säger han.
Efter bara två år som egenlärd kock kände Martin att han ville kolla av hur han låg till i sin matlagning i jämförelse med andra. Han anmälde sig till Sveriges främsta professionella matlagningstävling – Årets kock, och blev uttagen till kvalet i Stockholm där han fick laga upp sin rätt inför en jury.
– Man lär sig ingenting i den grunda delen av bassängen, säger han och skrattar spjuveraktigt.
Den gången gick han inte vidare till final.
– Min rätt blev totalsågad av Tommy Myllymäki, som satt i juryn. Och det var bra, han tände en gnista och inom mig tänkte jag – nästa år ska Tommy minsann få se.
Martin tog till sig av feedbacken som den välmeriterade kocken gett honom, gick hem, tränade och sökte igen. Den här gången var han en av åtta kockar som tog sig till finalen. Det var 2021, samma år som Gustav Leonhardt vann den åtråvärda titeln. Martin landade på sjunde plats.
Samuel Unéus
Drygt ett och ett halvt år senare, den 2 maj 2023, möts de båda kockarna igen i tävlingssammanhang. Den här gången i det svenska kvalet till Bocuse d’Or (Kock-VM), som anses vara världens mest prestigefulla kocktävling. Även den här gången kammade Gustav Leonhardt hem förstaplatsen och Martin blev trea. Det var, enligt den svenska Bocuse d’Or-organisationen, det starkaste startfältet i tävlingens historia. Martin är mycket nöjd med sin prestation.
– Det känns superbra och det har varit en jätterolig och lärorik dag. Det är alltid bra att flytta fram sina gränser, säger han på plats i Münchenbryggeriet, bara några minuter efter prisutdelningen.
Han förklarar att det inte är själva tävlingsdagen som triggar honom att delta i den här typen av sammanhang – utan vägen dit. Tävlingarna bidrar till att han utvecklas som kock.
Namn: Martin Karlsson Ålder: 46 år Yrke: Kock och musiker Gör: Äger och driver Grenna Hotell tillsammans med hustrun Gisela Karlsson. Grenna Hotell: 29 rum samt 2 konferensrum. Under vinterhalvåret erbjuder de olika weekendpaket där de serverar elvarätters avsmakningsmeny i ett lite lekfullt fine dining-tänk samt dryckespaket. Från midsommar till september görs restaurangen om till en vanlig bistro.
Text: Åsa Larsson
Planerar du inför semestern i sommar och är ute efter en härlig och bekväm naturupplevelse? Då kanske glamping är något för dig. Här tipsar vi om flera olika glampingställen runtom i Sverige.
Läs mer »Efter fyra års ombyggnation öppnar Bank Hotel i Stockholm. Ett förstklassigt boutiquehotell med 115 rum samt restauranger, barer, lounger och takterrass.
Läs mer »I den vackra lokalen med utsikt över Kalmarsund och det ståtliga medeltida slottet finns en krog med lång historia, nu i ny regi och med nytt koncept.
Läs mer »Erfarne kocken Tommy Myllymäki har gjort entré som en av jurymedlemmarna i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Folk o folk fick en intervju med honom om att döma och bli dömd i matlagningstävlingar.
Läs mer »