Fem guldkorn från Sicilien | folk o folk

Fem guldkorn från Sicilien

Penny Murray från den sicilianska vinproducenten Planeta delar med sig av sina fem bästa hemligheter med den italienska ön.

1. La Foresteria
s.p. 79, Km 91, Contrada Passo di Gurra, Menfi AG
Ett litet botiquehotell som även fungerar som kockskola.

2. Close
via Ricasoli 26, Palermo
Den kanske allra bästa cocktailbaren på Sicilien.

3. La Madia
Corso Re Capriata F., 22, Licata AG
I den anspråkslösa byn Licata driver Pino Cuttaia denna mästerliga restaurang som belönats med inte mindre än två stjärnor i Guide Michelin. 

4. Etna
Kring den ännu aktiva vulkanen finner man några av de allra främsta vinproducenterna.

5. Capo Milazzo
En halvö som vätter mot Eoliska öarna och en av de vackraste platserna på jorden.

Planeta Plumbago Nero d'Avola
Art.Nr: 71800 — 145,00 kr
Rött vin

Planeta Plumbago Nero d'Avola

Systembolagsnummer: 71800

Plumbago är en växt som på svenska kallas blyört och som har en vackert purpur-färgad blomma (som på vinetiketten) och växer vilt i stora mängder nere vid sjön Arancio i sydvästra hörnet av Sicilien där Ulmo, vingården, ligger. Detta är en av familjen Planetas äldsta vingårdar och en av fem olika anläggningar på södra och östra sidorna. Plumbago är ett runt och generöst vin med druvan nero d'avolas mogna, lätt solbrända frukt.

Kategori

Mixa en Screwdriver.

Apelsiner och vodka är vad du behöver. Niklas och Sanna visar hur du enkelt blandar ihop cocktailen Screwdriver.

Att tämja tanniner.

Vad ska man tänka på när man har ett vin med mycket tanniner? Mats och Linnéa reder ut.

Vad tänker Alexander Sjögren inför kock-VM?

Hur går tankarna inför Bocuse d'Or 2017?

Om madeirans storhetstid och vad man äter till.

Mats och Linnéa ger en historisk inblick i starkvinet Madeira och tipsar om vad man kan äta till.

Så väljer du vin till vilt.

Vi äter mycket viltkött i Sverige och det är både ett miljövänligt och välsmakande kött. Men vad ska man tänka på när man väljer vin till?

Julia från O.P. Army visar hur man gör Pick me up Santa.

Julia Kokki från O.P. Army gör en drink på akvavit som hon valt att kalla Pick me up Santa.

Viggo springer Santa Run som julgran.

Stockholm Santa Run arrangerades den 11 dec och självklart var folk o folks egen Viggo Cavling med, utklädd till julgran.

Vinterdrink med pepparkakor och varm choklad.

Alex visar Sanna hur man enkelt gör en drink med Brancamenta och varm choklad. 

Nyöppnade Hilma erbjuder innovativt koncept med inredning att prata om.

folk o folk var med på öppningen av restaurangen och klubben Hilma i Stockholm.

Tips om fatlagrad sprit

Mats och Linnéa diskuterar fatlagrad sprit och ger enkla tips. 

Gustav från Jävligt Gott gör svamppaj med Bea Szenfeld.

När Gustav Johansson från matbloggen Jävligt gott bjuder in Bea Szenfeld för att baka paj åker ett kilo svamp upp på bordet.

Så minutröker du lax.

Mats och Niclas minutröker lax med alspån. Laxen provas sen tillsammans med Herrgårds Akvavit.

Du vet väl vad glöggen heter?

Sjung med! Den traditionsenliga julkören i flashmobversion från sju olika platser i Stockholm.

Blossa 1895 - mer än en glögg.

Förra året lanserades BLOSSA 1895, en glögg baserad på ett recept daterat 1895.

En legendar i Bordeaux.

I samband med att Christine Lurton, Communication Manager för La Louviere och Couhins-Lurton tillika dotter till vinlegendaren André Lurton, besökt