Vinn ny asiatisk kokbok av grundaren till restaurang East! | folk o folk

Vinn ny asiatisk kokbok av grundaren till restaurang East!

Det tog drygt 10 år att skriva den, men nu är Peter Lindgrens nya kokbok East - en asiatisk kokbok äntligen klar. Med en skyhög ambitionsnivå är boken en kärleksförklaring till de asiatiska smakerna som präglat restaurang East sedan starten 1989.  

East kokbok

”Jag har aldrig stått i ett restaurangkök” skriver Peter Lindgren i förordet till sin nya kokbok East – en asiatisk kokbok. Och förutom kapitlet om Jorge Canchayas moderna sushivarianter verkar det enkla och oavancerade vara melodin för den asiatiska maten i denna kokbok.

- Många kokböcker idag är gjorda av en framstående kock som tar restaurangens recept och dividerar det till kokboksform. Vi gjorde tvärtom. Alla rätterna är provlagade på en vanlig hemmaspis med vanliga köksredskap. Egentligen är inga moment svåra att utföra, säger Peter Lindgren.

Boken tog 10 år att skriva och bokens ambitionsnivå är skyhög. Det är mer än en kokbok, menar Peter Lindgren, och betonar att svängarna togs ut ordentligt när boken skrevs.

- Musik, livsstil och mat. En bokförläggare sa att hon inte visste i vilken avdelning av bokhandeln den skulle stå. Vi har jobbat på den här boken i 10 år och eftersom vi valde att göra det helt på egen hand har det fått ta sin tid. Och därför är boken influerad av mer än bara mat och förenar både smaker och kulturer, vilket också speglar den asiatiska maten, berättar Peter.

Kärleken till det asiatiska köket som präglat restaurangen East – som sedan början av 90-talet varit en institution i Stockholms matliv – är lika stark som alltid och det märks i boken. Receptlistan är lång och inkluderar såväl East style sushi som gyoza och tom ka gai. Viljan att utvecklas är en anledning till att East fortfarande står stabilt på Stureplan, och nu har alltså matkonceptet dokumenterats.

- 1989 kunde man hälla på lite sweet chilisås på kycklingen och alla var imponerade. Idag finns det enkel thaimat i var och vartannat gathörn så hade vi inte gått vidare hade vi varit borta för längesen. Att vi började med sydamerikanska smaker är ett exempel på det, och det avhandlas i boken hur det är kopplat till det asiatiska köket, säger Peter.

Efter 10 års arbete kan Peter Lindgren äntligen känna sig klar med projektet. Att vara mer kreativ än konservativ var ett ledord under tiden då boken skrevs, men nu kanske det finns utrymme för lite återhållsamhet.

Peter Lindgren

FAKTARUTA:

Namn: Peter Lindgren

Favoritdryck: Limoncello

Favoriträtt: Hamachi Kama (grillad yellowtailnacke)

Favoritrestaurang (förutom East): Tong

Favoritfilm: Tampopo, en japansk komedi om en kvinna som lagar nudlar.

Favoritsnacks till filmen: Tonkotsu Ramen

Om East vore ett djur skulle den vara: Idag är East pålitligt, inte alltför spännande eller nytt, alltid öppet och levererar alltid. Därför säger jag elefant.

Gustave Lorentz Riesling Reserve, 750ml
Art.Nr: 22257 — 99,00 kr
Vitt vin

Gustave Lorentz Riesling Reserve, 750ml

Systembolagsnummer: 22257

Till asiatisk mat passar det här riesling-vinet utmärkt! 

Det har en ungdomlig och druvig doft av honung, kryddor, gröna äpplen och lime. Smaken är torr och frisk med inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och citrus.

Nu har du chans att vinna ett eget exemplar av boken East - en asiatisk kokbok! Allt du behöver göra är att skicka ditt svar på nedanstående fråga till info@folkofolk.se senast den 17/10 2017.

Vilken är den största storleken av Gustave Lorentz Riesling Réserve som finns att få tag på i Sverige?

1. 750 ml

X. 1000 ml

2. 1500 ml 

Lycka till!

Kategori

Relaterat Innehåll