Blossa 1895 doftar torkad frukt, kakao, choklad, kaffe och nötter i en oemotståndlig kombination med speciellt utvalda glöggkryddor. Smaken är balanserad med en tydlig djup sötma från portvinet som avslutas med en klar kryddighet från nejlika och kardemumma.
Passar fantastiskt väl till ost! Till ostdesserter samt till utvalda desserter på mörka frukter och nötter
Blossa 1895 är baserad på ett kalkylblad med ingredienser från J.D. Grönstedts Vinhandel, daterat 1895. Då viner idag inte smakar som då receptet skrevs är glöggen en tolkning av det men innehåller samma viktiga element – kryddningen och starkvinstonerna – så det är små smakskillnader jämfört med originalreceptet., säger Åsa Orsvärn. Vinbasen består av tre olika viner: portvin, tarragonavin och muscatvin. Då lisbonvinet slutade att produceras någon gång under 1960-talet har det ersatts med ett likartat portvin. Kryddspriten har lagrats cirka en månad på ekfat från Cognac, glöggen har sedan mognadslagrats och till skillnad från modern glöggtillverkning har BLOSSA 1895 inte filtrerats, vilket innebär att fällning kan följa med vid tappning av glöggen
Liksom innehållet andas även flaskans design 1800-tal. På Spritmuseum har gamla flaskor noggrant studerats och J.D. Grönstedts sigill har återskapats på både etikett och präglad krympa. Flaskorna säljs i en presentkartong.