O.P. Anderson Distillery

Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.

O.P. Anderson utmärkelser

Den 4 maj 2017 öppnade O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerade därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning. Bland de drycker som kommer att tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas bland andra svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.

Allting som har med smaken att göra kommer att ske på O.P. Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på försöksverksamheten: Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation, säger Jonas Odland, kryddmästare hos Anora.

O.P. Anderson destilleri

Den nya tillverkningen i Sundsvall

Den nya anläggningen kommer att drivas i samarbete med läkemedelsföretaget Unimedic, och är belägen i Matfors. Tanken är att man ska samla alla delar av akvavitframställningen på en och samma plats: Krydd-destillation, kryddextraktion, blandning och lagring av svensk akvavit, något som säkerställer bevarandet av ett dryckesmässigt kulturarv på svensk mark.

I Sundsvall finns en stark känsla för våra produkter. För den svenska akvaviten blir det som att komma hem. Förr i tiden tappades och blandades samtliga svenska spritprodukter här, inklusive allt vårt kryddade brännvin.

Flytten till Sundsvall har gått från bland annat Vin & Sprits gamla fabrik i skånska Åhus. Bland de saker som transporterats norrut fanns ett stort antal ekfat som tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky för att nu, grundligt impregnerade av smakämnen, bidra till att ge de klassiska svenska akvaviterna dess unika smak.

Dessutom har man forslat hit nio stycken så kallade liggare i ek, var och en med kapacitet på 5 000 liter och en hundraårig historia, ursprungligen för konjakslagring, men som idag används för att lagra O.P. Anderson i sex månader före tappning. Hjärtat i produktionen är dock våra tre destilleringspannor, som också varit den stora utmaningen med flytten.

- Vi har skaffat oss riktiga kopparpannor, som var centrala i den ursprungliga metoden för att göra akvavit. Efter att Vin och Sprit lade ner sin tillverkning på Reimersholme i Stockholm flyttades all produktion till Åhus, och där har vi använt rostfria pannor. Nu väljer vi istället att återgå till traditionella metoder. Utmaningen för mig som kryddmästare har bestått i att få kryddspriten att smaka likadant med den här utrustningen som med vår gamla, berättar Jonas Odland.

O.P. Anderson

Besök O.P. Andersons facebooksida

En midsommarnattsgrogg

En midsommarnattsgrogg.


En fantastisk drink på akvavit och jordgubbssaft med en härlig smak av jordgubb, dill och svensk sommar. Ett tips för extra sommarkänsla är att göra egen jordgubbssaft, alternativt att köpa ett fint lokalt varumärke med rikliga och äkta jordgubbstoner.

Läs mer »
Årets sill 2023 med Östgöta Sädesbrännvin

Årets sill 2023.


Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.

Läs mer »
Aviation cocktail

Aviation.


En cocktail som skapades under förbudstiden då alkoholhaltiga drycker var förbjudna i USA. Denna lila skönhet görs på gin, marachino, viollikör och citron.

Läs mer »
Gin Gin Mule med flaska och enbär

Gin Gin Mule.


Ett härligt ginrecept från boken Svensk Gin - drinkar, destillerier och drömmar. Gin Gin Mule är ett riff på klassikern Moscow Mule gjord på O.P. Andersons Distillery Organic Dry Gin. 

Läs mer »
Gulddrinken

Gulddrinken.


Den här lyxigt glimrande drinken serverades på Camilla Läckbergs releasefest för hennes nya bok "En bur av Guld". Det är en perfekt fördrink till de festligare tillfällena eller när du bara vill imponera på dina vänner.

Läs mer »